FacebookTwitterLinkedIn

Când îl întrebi de ce a ales România pentru a-și expune picturile în acuarelă, Jonathan Kwegyir Aggrey spune că arta africană a avansat suficient de mult pentru a fi împărtășită cu restul lumii. ”Mă aștept ca expoziția din România să ofere picturilor mele un plus de personalitate internațională”, explică tânărul artist ghanez. ”Cred că experiențele mele din copilărie, tradițiile noastre etnice, visele mele africane și experiența internațională merită să prindă viață prin arta mea. Cred că Africa are o poveste de spus lumii și că o putem spune prin artă.”

Trebuie spus că expoziția care va avea loc începând din 16 aprilie la Galeria Imbold din București nu este prima experiență europeană a lui Jonathan Kwegyir Aggrey, artistul expunându-și în trecut lucrările în țări de pe patru continente, printre care Norvegia și Turcia.

GALERIE FOTO: Lucrările lui Jonathan Kwegyir Aggrey, selecție

”Mai mult decât oricând, arta africană se bucură de un interes internațional. Unicitatea culturii tradiționale africane combinată cu frumusețea continentului african, descrisă prin intermediul artei prezintă un interes profund pentru artiștii și iubitorii de artă din întreaga lume”, spune pictorul.

Într-adevăr, contextul internațional din domeniu este favorabil ascensiunii  artei africane, iar un exemplu în acest sens este sculptorul ghanez El Anatsui. Lucrările sale au fost expuse anul trecut la Muzeul de Artă Brooklyn din New York, una dintre puținele expoziții individuale din ultimele decenii ale uni artist african într-o instituție majoră de cultură din Statele Unite ale Americii. ”Cariera lui El Anatsui este într-o ascensiune meteorică”, spunea , în iunie 2013, Kevin Dumouchelle, curatorul expoziției, într-un interviu acordat BBC. ”La început era privit drept cel mai bun artist contemporan din Africa, dar a făcut saltul spre a deveni un artist global.”

Așadar, primii pași către expunerea globală a artiștilor din Africa au fost făcuți, iar Jonathan Kwegyir Aggrey este un reprezentant al acestui curent.