FacebookTwitterLinkedIn

Gaetan Pacton, vicepreședinte PROFI, Director Expansiune

Oportunitatea pentru România

Gaetan Pacton: Cu siguranță vor exista unele schimbări în privința consumului și a producției. E de așteptat ca telemunca să fie luată în calcul în mai mare măsură, oamenii bazându-se pe internet pentru activitățile de serviciu și chiar pentru satisfacerea nevoilor zilnice.

Domenii ce trebuie reformate

Gaetan Pacton: Administrația e de dorit să evolueze într-un fel care să ducă la implementarea unitară a legilor și deciziilor, nu ca în prezent, când aceeași prevedere legală este interpretată diferit de la o localitate la alta, uneori chiar și de la un sector la altul în același oraș.

Lecțiile învățate în timpul pandemiei vor contribui la accelerarea proceselor de digitalizare și ticketing.

Măsuri urgente pentru relansare

Gaetan Pacton: În primul rând, trebuie luate măsuri economice care să susțină angajările. Scăderea taxelor salariale pe care le au de plătit firmele angajatoare și o serie de ajutoare de stat sunt măsuri necesare pentru a încuraja creșterea numărului de locuri de muncă.

Nu mai puțin importantă este simplificarea procedurilor de autorizare, proceduri care în momentul de față se constituie în bariere serioase în calea dezvoltării firmelor, a economiei in general.

Revenirea domeniului

Gaetan Pacton: Unul dintre efectele actualei pandemii este ca oamenii au putut vedea cu ochii lor că retailul este un domeniu de afaceri solid, de încredere, orientat spre clienți, care alimentează o țară întreagă și îi conferă stabilitate.

Retailul alimentar ar putea reveni la normal relativ curând după încetarea pandemiei, când distanțarea sociala și costul uriaș al actualelor măsuri de protecție ar înceta să îl mai afecteze.

Între timp, deficitul de forță de muncă va fi în mai mică măsură o problemă în acest domeniu cel puțin până la revenirea celorlalte domenii economice.

Dacă vor fi unele schimbări? Lumea a redescoperit cum e să gătești acasă, fapt care este posibil să modifice pentru o vreme structura vânzărilor de alimente. Pe de altă parte, nu puțini dintre cei care cu această ocazie au descoperit cât este de ușor să comanzi produse de pe internet vor continua să flirteze cu comerțul online, dar pe termen mediu aceasta nu va influența într-o măsură semnificativă volumul vânzărilor din magazine.