Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Gabriel Stan

Gabriel Stan.jpg
Avere: 25-27 milioane de euro Vârsta: 51 de ani Reşedinţa: Braşov Domenii: Imobiliare, distribuţie

Piaţa imobiliară gâfâie. Dezvoltatorii încearcă cu disperare să găsească finanţare ieftină pentru proiectele aflate în derulare, iar pe cele aflate doar pe hârtie s-a aşezat deja praful. Între timp, un dezvoltator imobiliar zâmbeşte mulţumit. Buzoianul Gabriel Stan s-a stabilit în Braşov, unde şi-a ridicat o avere importantă prin intermediul câtorva firme de distribuţie, iar banii câştigaţi i-a investit în… imobiliare. Mai exact, într-un ansamblu rezidenţial situat pe dealul Warthe, în inima Braşovului,  departe de agitaţia oraşului.

Apartamentele din Bellevue Residence se vând ca pâinea caldă pentru că proiectul se adresează celor care nu vor duce niciodată grija zilei de mâine. Gabriel Stan, proprietarul complexului, este de părere că două aspecte au fost esenţi­ale pentru succesul Bellevue: calitatea deosebită a construcţiilor şi amplasamentul deosebit, care oferă o privelişte unică în România, după cum spune chiar el. „Avem mulţi clienţi care au cumpărat dinainte ca apartamentele să fie terminate şi mi-au spus că ce am realizat este peste aşteptările lor. Practic, am creat dependenţă pentru cei care ne-au văzut proiectul şi îşi permit să cumpere“, povesteşte Stan, mulţumit de realizările sale. Printre clienţii lui Stan se numără braşoveni şi bucureşteni din înalta societate, dar şi expaţi care au rămas impresionaţi de priveliştea pe care le-o oferă apartamentele. Bellevue Residence a fost construit în două faze. Prima era formată din şase blocuri cu câte 16 apartamente, iar a doua fază conţine trei blocuri de câte 16 apartamente. Pe partea de finisaje a lucrat cu echipe de români recrutaţi din Spania, Italia şi Germania. Mâna de lucru era mai scumpă, dar s-a regăsit în calitatea ridicată a produsului final.

Proiectul a stârnit interes în rândul celor cu dare de mână, iar comenzile nu au întârziat să apară. „Din noiembrie 2009 până în mai 2010 am vândut 12 apartamente, din care două sunt penthouse-uri. E o realizare, dacă ţinem cont că nu am umblat deloc la preţuri“, se mândreşte Stan. Are şi motive, dacă ţinem cont că este printre puţinii dezvoltatori care reuşesc să vândă locuinţe la foc automat fără a oferi discounturi semnificative. Singura măsură anticriză a lui Stan a fost îngheţarea preţurilor pentru apartamentele din faza doi de construcţie, care iniţial erau gândite la un preţ cu 30% mai ridicat. Proiectul Bellevue prevedea, la început, şi o a treia fază, reprezentând un hotel de lux, a cărui construcţie a fost însă amânată. „Vom construi hotelul, dar redimensionăm investiţia. Reluăm studiul de fezabilitate, iar în 2012 cred că ne apucăm să construim“, explică meticulos Stan, care preferă să îşi rezolve problemele pas cu pas.

De altfel, afaceristul pare să nu fie deloc adeptul riscului. Dovadă stă felul în care a gândit să finanţeze întregul proiect rezidenţial, în care a investit aproape 30 milioane de euro. A început construcţia din surse proprii, care au reprezentat o treime din costul total, iar restul banilor au provenit de la bănci şi de la clienţii care cumpărau apartamente încă din faza de proiect.  „Am avut o expunere de doar 30% pe proiect, în timp ce alţii construiesc cu credite bancare în proporţie de 80%. Mai avem foarte puţini bani de rambursat“, explică degajat Stan.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii