Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Gabriel Popoviciu

Gabriel_Puiu_Popoviciu_MV__4617.jpg
Avere: 400- 420 milioane de euro Vârsta: 51 de ani Reşedinţă: Bucureşti Domenii: Imobiliare, hoteluri, restaurante

La aproape un an de când a fost cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Gabriel Popoviciu atrăgea din nou atenţia presei. Mai exact, în luna martie a acestui an, Puiu Popoviciu a vândut operaţiunile IKEA din România, către grupul suedez cu acelaşi nume. Valoarea tranzacţiei, deşi neconfirmată, a fost estimată la aproximativ 30 de milioane de euro. Popoviciu a adus IKEA în Băneasa în 2007, prin franciză, investiţiile ridicându-se la acea vreme la 25 milioane de euro. Retailerul de mobilă a fost încă de la început foarte bine primit pe piaţă, numai în primul an înregistrând vânzări de aproximativ 70 milioane euro, duble faţă de estimările iniţiale.

Puiu Popoviciu este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali. Afacerile sale se desfăşoară în imobiliar, hotelier şi restaurante. Popoviciu nu a adus în România doar marele retailer de mobilă IKEA, ci şi Pizza Hut sau KFC (restaurante), Howard Johnson sau Ramada (hoteluri). Cel mai valoros activ al grupului de firme controlate de Popoviciu este însă proiectul imobiliar Băneasa, care se estimează că va fi gata peste cinci ani. Încă de la demararea lui, în urmă cu zece ani, proiectul a fost controversat, întrucât au existat nenumărate polemici în privinţa terenului de peste 220 de hectare (aproximativ 1% din suprafaţa Capitalei) deţinut de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti. În cadrul proiectului se regăsesc mall-ul Băneasa Shopping City, dar şi mari retaileri precum Carrefour, Bricostore, Mobexpert sau proaspăt vânduta IKEA. Tot în cadrul proiectului se mai găsesc birouri şi ansambluri rezidenţiale. Unul dintre importantele active imobiliare ale omului de afaceri este şi clădirea de birouri din Dorobanţi, actualul sediu central al Petrom. Prin intermediul companiilor Comaliment, Meteor, Universal sau Practic, Popoviciu mai controlează împreună cu partenerul său Radu Dimofte diverse spaţii comerciale din Capitală. Big Berceni sau Pavilionul H din Bucureşti sunt doar două dintre ele.

În 2006, Popoviciu a câştigat o licitaţie organizată de Primăria sectorului 2, şi odată cu aceasta şi terenul de sub Piaţa Obor. În acest moment, societatea piaţa Obor Market&Complex Comercial, un consorţiu de firme deţinute de Radu Dimofte, Gabriel Popoviciu şi Sorin Creţeanu, construieşte pe acel amplasament un mall de aproximativ 120 de milioane de euro. Popoviciu mai are în portofoliul său imobiliar şi Hotelul Neptun, câştigat în 2007, pentru şapte milioane de euro, la o licitaţie organizată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Fiul profesorului veterinar Bogdan Popoviciu, din cadrul Universităţii de Agro­nomie, este văzut drept un apropiat al lui Adriean Videanu, fost ministru al economiei, este naşul lui Ionuţ Costea (preşedinte Eximbank) şi partener cu Nicolae Badea (preşedintele Dinamo). La un moment dat, între Popoviciu şi Badea au existat chiar şi relaţii de rudenie prin alianţă, fiind căsătoriţi cu fetele fostului demnitar Dincă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii