Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Gabriel Marin

Gabriel Marin 2.jpg
Avere: 13-14 milioane de euro Vârsta: 51 de ani Reşedinţa: Bucureşti Domenii: Distribuţie şi servicii IT

Este foarte greu să vorbeşti despre averea sa cu IT-istul Gabriel Marin. Şi asta nu pentru că ar fi un subiect tabu. Chiar el a declarat, în nenumărate rânduri, că dintotdeauna a vrut să facă bani. Gabriel Marin vorbeşte cu dezinvoltură despre avantajele pe care suficienţi bani şi un business sănătos ţi le oferă, iar libertatea unui discurs independent este primul pe lista privilegiilor. Motivul ocolirii unui răspuns direct este altul: relativitatea unei valori. Nu este nefondată temerea sa. Într-un mediu antreprenorial cu grave  probleme financiare şi de management, unde mai pui că transparenţa businessurilor este o raritate, evaluările se fac întotdeauna cu plus şi cu minus. „Românul încă nu ştie cât de valoroasă este hârtia de 100 de euro“, explică CEO-ul Omnilogic, una dintre cele mai mari companii cu activităţi în distribuţie şi servicii de pe piaţa românească de IT. Iar în România, ţară latină cu egouri şi ambiţii foarte mari, lumea aruncă cu cifrele extrem de uşor, spune Marin. Nu şi el.

Zgârcit în a oferi detalii financiare despre averea sa, Marin nu este strâns la pungă când vine vorba de responsabilitate socială. Din 1994, la numai doi ani de când tânărul de atunci punea pe picioare cu 500 de dolari o companie IT, Marin a înfiinţat Fundaţia Omnilogic. În ultimii 16 ani, peste 6.000 de copii au participat la activităţile fundaţiei, al cărei scop este găsirea unei ocupaţii celor care nu au alt loc de joacă în afară de stradă. Gabriel Marin, fost jucător profesionist de baschet, investeşte în tinerii care îi împărtăşesc pasiunea. Şi nu numai. Fundaţia pe care a înfiinţat-o oferă burse sportive, sprijin financiar şi medical persoanelor în vârstă, jucătorilor la pensie, antrenorilor şi familiilor lor. În plus, şi echipa naţională de baschet a României este susţinută de Omnilogic.

Afacerile, sportul şi cultura se armonizează frumos sub umbrela Omnilogic. Iar susţinerea celor din urmă nu este dependentă de performanţele businessului lui Marin. Chiar dacă piaţa IT s-a contractat în 2008, bugetele de corporate responsability nu au fost tăiate la Omnilogic. CEO-ul companiei a preferat să taie „aproape de tot“ bugetul de publicitate. Omnilogic este unul dintre sponsorii principali ai Operei Naţionale din Bucureşti, pentru ale cărei partituri a donat în 2008 peste 50.000 de euro.

Sportul şi cultura nu lipsesc de pe lista de activităţi susţinute financiar de companiile din România. Dar cricketul nu se află printre privilegiaţi. Asta şi pentru faptul că până anul trecut nu a fost recunoscut oficial. De atunci, însă, mii de adepţi ai noului sport vor să se familiarizeze cu regulile lui. Gabriel Marin, membru fondator al Clubului Român de Cricket, este
pasionat de acest sport şi se implică nu doar financiar, ci şi organizatoric în cea mai nouă echipă naţională înfiinţată în România. În această vară, Clubul Român de Cricket a semnat un contract de concesiune pe 49 de ani pentru cinci hectare de teren la Moara Vlăsiei, unde au început lucrările de construcţie pentru primul complex destinat cricketului de la noi. Investiţia în proiect a fost estimată la aproape zece milioane de euro, iar termenul de finalizare este 2011. Acest stadion va fi singurul din Europa continentală care va avea suprafaţa de joc naturală şi nu artificială. Un început bun pentru cricketul românesc, a cărui echipă naţională are în componenţă, momentan, doar români.

Nu are investiţii imobiliare pentru că nu a crezut în această industrie. „În momentul în care vedeai rentabilitatea investiţiilor imobiliare, era clar că ele nu erau sustenabile din punct de vedere economic“, motivează Marin. Nu a încercat niciodată să facă bani din real estate şi acum este îndreptăţit să îşi laude decizia. Singurul activ este locuinţa personală, pe care a construit-o acum 16 ani. Gabriel Marin are, aşa cum susţine, un discurs franc. Doctor în economie, nu îi este teamă să spună că în România nu există specialişti în domeniu în opiniile cărora să aibă încredere. Îl apreciază pe Mugur Isărescu pentru gândirea economică a acestuia, însă nu agreează politica sa monetară. Isărescu este adeptul pieţelor libere. Marin, fără să fie socialist, pare mai degrabă adeptul lui James Tobin – „care a redevenit la modă“. Celebrul economist nu promovează în cărţile sale un capitalism agresiv şi nici o piaţă foarte liberă. „În ultimă instanţă, liberalizarea excesivă a pieţelor şi lipsa de regularizare la nivel investment banking au dus la ce s-a întâmplat acum“, motivează Marin apartenenţa la acest curent economic.

Omul de afaceri (cu cea mai fermă strângere de mână dintre toţi milionarii întâlniţi anul acesta) a mizat pe bonduri, atât corporate cât şi guvernamentale. „Aş cumpăra chiar şi bonduri greceşti – la 7% sunt o investiţie bună“, spune Marin, care nu se teme de falimentul ţării. Pentru portofoliul personal, Marin a ieşit din stocuri şi a cumpărat numai bonduri încă de la începutul lui 2008. „Nu am ieşit întâmplător, am ştiut foarte bine ce fac“.

Cât de bun va fi însă 2010 pentru businessul lui Marin? De la afaceri de 170 de milioane de euro în 2007, Omnilogic a ajuns la vânzări de aproape 100 de milioane de euro anul trecut. Pentru 2010 nu vede însă un an prost. Admite că piaţa de IT nu îşi va reveni la nivelul din 2007 mai devreme de 2012, însă Marin estimează cel puţin afaceri similare celor din 2009. Pe lângă scăderea pieţei, Omnilogic mai simte o presiune „uriaşă“. Pentru cei 160-170 de angajaţi ai companiei, Marin plăteşte în fiecare lună 500.000 de euro pentru salarii şi taxe.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii