Cautare
, Contributor

Forbes.com

Antreprenori |
|

Gabriel Comănescu

Gabriel Comanescu.jpg
Avere: 480-500 milioane euro Vârstă: 45 de ani Județ: Constanţa Domeniu:shipping

FUGA DUPĂ AURUL NEGRU

Gabriel Comănescu forează după petrol şi gaze peste mări şi ţări, iar astăzi grupul Upetrom, al cărui proprietar este, are activităţi în forajul marin şi terestru, în producţia de echipament petrolier, dar şi în turism.

La numai 45 de ani, Gabriel Comănescu se nu­mără printre cei mai prosperi oa­meni de afaceri din ţară. El a intrat în afacerile cu petrol încă din 1999, când a cum­părat companiile de foraj pe uscat Foserco şi Aquafor de la AVAS. În 2004 a încheiat primul contract pentru foraj maritim, iar peste doi ani, în 2006, a preluat platformele maritime ale Petrom (Atlas, Fortuna – vândută în 2006-, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn), în cadrul unei tranzacţii estimate la 100 de milioane de euro.

Le-a mo­dernizat, iar apoi le-a pus la treabă. Succesul nu a întâr­ziat să apară, iar Comănescu a devenit în 2010 cel mai puternic antreprenor român şi l-a devansat pe Zoltan Teszari (RCS&RDS) reuşind să intre în Top 500 cele mai mari afaceri din Europa Centrală, potrivit unui studiu realizat de compania Deloitte. În 2011 a decis să îşi extindă flota după ce a mai cumpărat două platforme de foraj şi un vapor. În ultimii doi – trei ani, Grup Servicii Petroliere a investit peste 150 mil. dolari în achiziţia de echipamente moderne şi construcţia de nave tehnice destinate activităţiilor de construcţii marine.

Astfel, compania deţinu­tă de Comănescu a câştigat în 2011 o licitaţie internaţi­onală în urma căreia două platforme de foraj marin ale companiei forează deja în Mexic. Printre lucrările importante din ultimul an trebuie amintită şi instalarea unei conducte submarine de gaz de 160 de km pentru Gazprom menită a securi­za energetic oraşul Soci în perspectiva JO de Iarnă din 2014. Colaborarea cu ruşii a continuat şi în 2012, iar nava Prince a Grup Servicii Petroliere prestează deja servicii de cercetare şi suport la gazoductul South Stream.

Tot anul acesta, GSP a pătruns în Marea Nordului, care se alătură acum pieţelor existente, Marea Neagră, Mediterana, Federaţia Rusă şi Mexic. Printre pasiunile şi „biju­teriile” lui Comănescu se numără maşinile retro. În portofoliul omului de afaceri constănţean se regăseşte automobilul de epocă Excalibur Roadster SS, maşină care a aparţinut pe vremuri chiar Prinţesei Grace de Monaco. Cu doi ani în urmă, Comănescu a achi­ziţionat velierul Adornate, pe care l-a transformat într-un yacht de croazieră care poate fi închiriat „la cheie”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii