Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Gabriel Comănescu

Gabriel_Comanescu12.jpg
Avere: 450 milioane de euro Vârsta: 43 de ani Reşedinţă: Constanţa Domenii: extracţie petrol şi gaze, foraj marin, platforme petroliere, turism

Inclus în categoria oamenilor de afaceri discreţi, care nu discută mai deloc cu mass-media, Gabriel Comănescu a ridicat în ultimii ani un mic imperiu în jurul companiei Upetrom. Pasionat de maşini de epocă şi de turism, afaceristul constănţean se descurcă tot mai bine cu petrolul. El controlează prin Upetrom, Grup Servicii Petroliere (GSP), companie care se concentrează pe foraj marin, dar şi Upetrom 1 Mai Ploieşti, societate care produce utilaje destinate industriei de petrol şi gaze. GSP a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de circa 220 milioane de euro şi un profit de șapte milioane de euro. În paralel, Upetrom 1 Mai Ploieşti a încheiat 2009 cu afaceri de 85,5 milioane de euro cu un profit de doar 1,5 milioane de euro.

În ultimii doi ani, companiile conduse de afaceristul de la malul mării au câştigat şi o serie de contracte importante. Astfel, dacă în 2008, GSP a semnat un contract de 100 milioane de dolari cu Compania Naţională de Petrol şi Gaze a Turciei (TPAO) pentru construcţia unei platforme offshore, în urmă cu un an, Comănescu a mai pus mâna pe  o afacere importantă. Valoarea contractului se ridică la 269 milioane de euro şi vizează construcţia unui gazoduct de 150 de kilometri, al cărui beneficiar este grupul rus Gazprom. Tot în 2009, GSP anunţa preluarea unui vas cu o valoare de piaţă de 100 milioane de dolari printr-un contract de leasing şi care ar putea genera, zilnic, între 35.000 şi 140.000 de euro, în funcţie de serviciile prestate.

Gabriel Comă­nescu a decis, anul acesta, să îşi extinde afacerile şi pe piaţa libiană, iar GSP a ales să înfiinţeze o firmă mixtă pe acţiuni la Tripoli cu obi­ect de activitate „forajul terestru şi marin, precum şi alte activităţi de servicii“. În paralel, GSP intenţionează să îşi extindă operaţiunile atât în regiunea Mediteranei cât şi în Ori­entul Mijlociu. În prezent, Grup Servicii Petroliere include, pe lângă cele cinci platforme maritime de foraj petrolier, Atlas, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn, preluate în 2006 de la Petrom, şi o flotă navală care dispune de mai mult de zece vase şi două macarale plutitoare. Potrivit reprezentanților companiei, GSP a investit în 2009 în operaţiunile marine circa 125 milioane de dolari. În paralel cu businessul principal axat pe foraj marin şi extracţie de petrol şi gaze, grupul condus de Comănescu mai include şi alte companii care se întind chiar şi în turism. Afaceristul are în portofoliul său hotelul Vega de cinci stele din staţiunea Mamaia, realizat în urma unor investiţii de peste zece milioane de euro.

Afaceristul constănţean este pasionat şi de maşini de epocă, pe care le expune la evenimentele de profil, dar şi de bărcile cu vele. Anul acesta, Comănescu a „ataşat“ hotelului Vega şi velierul Adornate, o navă construită acum 15 ani, pe care turiştii o pot închiria pentru plimbări pe mare. Interiorul navei este din lemn preţios şi are o încăpere destinată întâlnirilor, precum şi zece camere duble, la care se adaugă cea a proprietarului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii