FacebookTwitterLinkedIn

Fuziunea dintre grupul de investiţii imobiliare NEPI, care deține în România Mega Mall (foto, randare), Promenada Mall și Floreasca Business Park, și Rockcastle, grup cu investiții imbiliare pe piaţa poloneză, va fi finalizată până la sfârşitul lunii iulie, reiese dintr-un anunţ publicat de cele două pe BVB.

Cea mai mare companie imobiliară din CEE: NEPI fuzionează cu Rockcastle, într-o capitalizarea cumulată de 5,6 miliarde euro

Ca urmare a fuziunii, care a fost anunțată în data de 14 decembrie, va apărea un nou grup, NewCo, care va fi cea mai mare companie imobiliară din Europa Centrală şi de Est, valorând 5,6 miliarde de euro, deoarece capitalizarea NEPI este de aproximativ 3,4 miliarde de euro, iar a Rockcastle de 2,2 miliarde de euro, şi una dintre cele mai mari companii imobiliare de retail din Europa.

Schimbul de acțiuni se face la un raport de 4,5 acţiuni Rockcastle pentru o acţiune NEPI.

Noua entitate va fi înregistrată în Isle of Man, unde este înregistrată NEPI, și va fi listată pe Bursa de la Johannesburg (JSE), unde sunt listate atât NEPI, cât și Rockcastle, însă vizează listarea pe Euronext Amsterdam, cât mai curând posibil.

Circularele care vor oferi informații suplimentare cu privire la tranzacție, o prezentare a NewCo și notificarea privind convocarea adunării generale a acționarilor vor fi distribuite acționarilor NEPI și Rockcastle înainte de 30 aprilie 2017. Adunarea generală a acţionarilor va avea loc în luna mai, iar tranzacţiile şi listarea NewCo pe Bursa de Valori din Johannesburg (JSE) se vor implementa până la sfârşitul lunii iulie”, se precizează în comunicatul de presă al celor două companii.

La data de 30 noiembrie 2016, valoarea portofoliului de investiții imobiliare al NEPI era de aproximativ 2,5 miliarde de euro, în creștere față de 2,2 miliarde de euro la data de 30 septembrie 2016. NEPI deține 34 de proprietăți finalizate, 6 dezvoltări în curs de construcție (din care 4 sunt extinderi ale proprietăților existente) și 7 dezvoltări condiționate de obținerea de autorizații și închiriere (dintre care 4 sunt extinderi ale proprietăților existente). Printre proprietățile finalizate sunt Mega Mall (unul dintre cele mai mari mall-uri din România, la o suprafață de 75.500 de mp închiriabili, care este evaluat la 252 de milioane de euro), Promenada Mall București (40.400 de mp închiriabili, evaluați la 160 de milioane de euro) (foto) și clădirea de birouri Floreasca Business Park (36.200 mp, apreciați la 102,4 milioane de euro), precum și centre comerciale și imobile de birouri în Sibiu, Constanța, Timișoara și Cluj-Napoca, dar și în Cehia, Slovacia și Serbia.

Valoarea de piață a portofoliul de acțiuni mobiliare listate al Rockcastle, care este axat pe companii lider de piață, era, la 30 septembrie 2016, de 1,83 de miliarde de dolari, cel mai importante investiții fiind în Marea Britanie, America și Australia. De asemenea, aceeași la dată, portofoliul Rockcastle în proprietăți era evaluatat la 878,6 milioane de euro, conținând 7 proprieăți de retail finalizate, 2 dezvoltări aflate în construcție și 3 proprietăți condiționate de obținerea de autorizații de preînchiriere, toate fiind localizate în Polonia.