Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Furnizorii de internet sunt obligați să stocheze datele utilizatorilor și traficul acestora timp de trei ani

Camera Deputaților a aprobat pe 23 septembrie a.c. un proiect de lege care obligă furnizorii de comunicații electronice să păstreze timp de trei ani datele privind localizarea echipamentelor folosite și datele de trafic referitoare la abonați și utilizatori, informează Media Expres.
internet

Un deputat maghiar, Mate Andras-Levente, a propus la 22 septembrie, la discutarea legii în Comisia juridică și Comisia pentru tehnologia informațiilor ca datele să fie stocate doar timp de 6 luni, dar amendamentele sale au fost respinse prin vot.

Legea permite accesul la datele personale ale utilizatorilor doar cu aprobarea judecătorului, dar conține și excepții în caz de atacuri la adresa siguranței naționale, care permit SRI sau armatei să obțină accesul la informațiile personale și datele utilizatorilor în maximum 48 de ore de la formularea cererii, fără mandat, cu obligația ca mandatul să fie apoi solicitat de la judecător în termen tot de maximum 48 de ore.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice (PL-x580/2015), având statutul de lege ordinară, a fost adoptat de deputați cu 187 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 22 de abţineri, Camera Deputaților fiind cameră decizională.

CINE MAI ARE NEVOIE DE TVR?

Potrivit Raportului comun întocmit după dezbaterea proiectului de lege la data de 22 septembrie în comisiile juridică și pentru tehnologia informațiilor, la dezbatere au participat, în calitate de invitaţi: din partea Ministerului pentru Societatea Informationala – Ionela Dobrică, Subsecretar de Stat, şi Carmen Elian, Director General, din partea Autoritatii Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal – Simona Nandru, din partea Serviciului Român de Informaţii – Gl. bg. Dumitru Dumbravă, col. Surugiu Romeo şi col. Iorga Eugen, din partea Consiliului Superior al Magistraturii – Andreea Uzlău şi George Muscalu, reprezentanţi ai asociațiilor APT, ANISP, AOMR și reprezentanți ai UPC, RCS&RDS, Telekom, Vodafone, Orange și Enigma–System Net.

Proiectul de lege a fost înregistrat inițial la Senat în 15 iunie 2015 având ca inițiatori un număr de șapte deputați și senatori printre care Victor Ponta în calitate de deputat PSD, Alina Gorghiu – deputat PNL, Kelemen Hunor – deputat UDMR, Varujan Pambuccian – deputat Minorități, Daniel Constantin – deputat ALDE, Gabriel Oprea – senator PSD și Vasile Blaga – senator PNL.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii