FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre cei mai apreciați tineri arhitecți din România, Hamid a făcut parte din prima generație Forbes „30 sub 30“, în 2012, de atunci încoace consolidându-și, de la an la an, succesul și versatilitatea artistică în realizarea de proiecte de design interior și vernisaje de pictură, atât în România cât și în restul Europei și în Orientul Mijlociu. De la palate regale și case de vacanță în Arabia Saudită, Iordania și Qatar până la amenajări de poveste în România sau Sicilia și rebranding-uri de restaurante sau magazine, biroul său de arhitectură – „Crea Decoration“ – a devenit, în timp, sinonim cu brandul său personal – „HNK“.

_DSC6196

Efemeritatea din „L‘ Univers Efemere“ este doar la nivel de poezie a conceptelor – Memento Mori, The Rise & Fall sau My Secret – fiindcă, paradoxal, ceea ce Hamid a adus în fața publicului cu ocazia vernisajului de la Galeria Galateca a fost o sumă de… permanențe. Tablourile care l-au făcut celebru și în postura de pictor, nu doar ca unul dintre cei mai de succes designeri de interior de la noi, plus varianta lor purtabilă, tocmai pentru ca efemerul revelator al momentului în care admirăm o pictură să nu se risipească și să devină o părticică din noi.

Trei dintre cele 16 tablouri ale lui Hamid depășesc granița pânzelor, înspre instalații tridimensionale, simfonii care permit explorarea creațiilor artistului din toate unghiurile, nu doar în fața unui perete. În cele trei lucrări plastice am simțit cel mai pregnant întâlnirea dintre pictorul Hamid și designul de interior care simte nevoia să-și asume tridimensionalitatea inclusiv atunci când vine vorba de creațiile sale artistice.

_DSC5810

Inspirat încă din copilărie de perfecțiunea aparentă a obiectelor din natura statică flamandă a secolului XVII, Hamid a asimilat aceste motive creatoare, dându-le o tentă profund personală și transformându-le în semnătura sa artistică. Mecanismele fantastice pe care le compune pe pânză și, mai nou, și în variantă tridimensională, sunt de fapt metafore elaborate și subtile care evocă mintea umană și complexitatea emoțiilor și a gândurilor noastre în raport cu mediul și cu tot ceea ce ni se întâmplă.

Cele zece tablouri au fost declinate sub forma a 10 eșarfe de mătase naturală, în nuanțe diafane de roz, bleu, gri și verde, plus 6 accesorii de mătase pentru bărbați, lucrate pentru a deveni accesorii indispensabile ale sacourilor. Și, tocmai pentru a face punte între momentele efemere de contemplare a artei și actul asumat de purtare a unei eșarfe sau a unei batiste, pentru toți cei care vor cumpăra una dintre poveștile pictate pe mătase, de la NeoGalateca, magazinul galeriilor Galateca, fiecare comandă vine însoțită de o broșură cu povestea lucrării, dar și cu un mesaj personalizat din partea artistului.

Tentation 1

Decizia de a-și transpune creațiile pe mătase nu reprezintă o surpriză pentru cei care îl cunosc pe Hamid. Cu o imagine de gentleman-cool, ancorat în atmosfera hip și relaxată a secolului XXI, dar inspirat în permanență de arsenalul de piese vestimentare ale unui veritabil dandy de pe vremuri, Hamid s-a exprimat mereu prin modul de a se îmbrăca și prin atitudinea cu care își poartă mereu ținutele.