FacebookTwitterLinkedIn

În profesia de stilist vestimentar și consultant de imagine, mă ghidez după un pricipiu fundamental: un stil vestimentar cu care te identifici (măcar în mare parte) îţi va îmbunătăţi calitatea vieţii și performanţele profesionale prin simplul fapt că vei căpăta mai multă încredere în tine și în forţele tale.  Iar pentru că nicio ţinută perfectă nu este completă fără un beauty look pe măsură, m-am decis să vă împărtășesc experienţa mea edificatoare în acest sens, într-un moment în care saloanele de beauty nu mai aveau puterea să îmi redea frumuseţea naturală a unui aspect sănătos.

Într-un moment de ușor declin hormonal, m-am trezit cu un set de probleme cu care nu mă confruntasem în trecut, și anume un ten cu probleme și pierderi masive ale părului. Desigur că podoaba capilară, precum și tenul sunt „accesorii” esenţiale pentru un look estetic, iar aspectul nesănătos al lor nu bucură pe nimeni, femeie sau bărbat. După lungi investigaţii, am ajuns la clinica Elōs Skin&Laser Center unde am întâlnit-o pe dr. Filis Demirgean – medic dermatolog coordonator la centru și trainer naţional Filorga Medical, care mi-a oferit soluţii geniale și mi-a rezolvat problemele în timp record. Tenul? În cinci ședinţe era perfect. Părul? Este în continuu proces de regenerare, iar cât și-a revenit până la momentul de faţă este deja chiar mai bine decât era înainte, în sensul că firul este mai sănătos, mai voluminos și crește mult mai repede. Pentru că sunt realmente fericită cu mine astăzi și pentru că știu câte femei și bărbaţi se confruntă cu această problemă la care există soluţii atât de eficiente, vă prezint un scurt intro la cele mai revoluţionare metode non-invazive actuale care combat căderea părului și alte probleme ale pielii, direct din arsenalul de cunoștinţe ale dr. Filis Demirgean.

Ce este mezoterapia?

Mezoterapia este o procedură prin care se introduce în piele, prin microinjectări în mezoderm (ţesutul gras al pielii), o combinaţie de vitamine, aminoacizi, minerale, coenzime și acid hialuronic liber. Produsul pe care eu îl recomand întotdeauna pacienţilor clinicii Elōs Skin&Laser Center aparţine brandului franţuzesc Filorga Medical, pionierul mezoterapiei, și este compus din peste 50 de ingrediente care hidratează, luptă cu îmbătrânirea tenului, reduce ridurile și porii, accelerând procesul de regenerare celulară.

Pentru ce fel de probleme este recomandată mezoterapia?

Mezoterapia a fost concepută de laboratoarele Filorga, din Franţa, în scop medical-estetic în urmă cu 30 de ani, sub denumirea NCTF (new cellular treatment factor) și de atunci își păstrează poziţia de lider mondial datorită rezultatelor oferite. Mezoterapia Filorga este o procedură de bază în lupta antiaging în clinica Elōs Skin&Laser Center și o recomand pentru hidratarea tenului și reducerea ridurilor, prevenind apariţia altora noi. Reduce porii și conferă tenului luminozitate și fermitate, prin stimularea producţiei de colagen și elastină. Procedura se poate recomanda pacienţilor care se confruntă cu cicatrice postacneice sau vergeturi, complementar tratamentelor laser, pentru că îmbunătăţește textura și calitatea pielii, grăbind vindecarea după laseroterapie. Mezoterapia este o procedură cu rezultate excelente și de durată împotriva căderii părului. Microinjectările la nivelul scalpului introduc la rădăcina firului de păr nutrienţi esenţiali pentru o creștere sănătoasă și densă, beneficiu pe care soluţiile locale (șampoane, balsamuri), incapabile să penetreze pielea capului, nu îl vor livra niciodată.

Ce este PRP?

PRP sau „terapia vampir” este o procedură antiaging care utilizează resursele propriului organism pentru revitalizarea, repararea și regenerarea pielii. PRP vine de la Plateled-Rich-Plasma, adică plasma îmbogăţită cu trombocite, respectiv factori de creștere care derivă din acestea, stimulând rezerva proprie, potenţată de factorii de creștere epidermici, dermici, vasculari etc. Procedura presupune prelevarea de sânge de la pacient într-o eprubetă sterilă, special concepută pentru a putea separa, prin centrifugare, plasma bogată în trombocite de celelalte elemente sangvine. Produsul rezultat este introdus în piele prin microinjectări, riscul reacţiilor adverse fiind minim datorită biocompatibilităţii de 100%.

Pentru ce fel de probleme sau situaţii este recomandat PRP?

Tratamentul PRP stimulează vindecarea și regenerarea rapidă a ţesuturilor, stimulează producţia de colagen și elastină, încurajând regenerarea celulară și îmbunătăţind circulaţia în zona tratată. Rezultatul este o piele întinerită, cu un tonus și textură îmbunătăţite. Terapia PRP presupune recoltarea unei eprubete de 11 ml sânge de la pacient, centrifugarea acestuia, de unde rezultă aproximativ 7 ml de plasmă cu factori de creștere, care, asemenea mezoterapiei, se injectează la nivelul dermului. Este o metodă de tratament larg răspândită și foarte apreciată în clinica Elōs Skin&Laser Center datorită factorilor de creștere care grăbesc recuperarea și poate fi utilizată în scop antiaging, pentru stoparea căderii părului și stimularea creșterii acestuia, în ortopedie, în stomatologie etc.

Cât de eficiente sunt terapiile în rândul bărbaţilor?

Atât mezoterapia, cât și terapia PRP sunt utilizate  cu succes atât la femei, cât și la bărbaţi cu rezultate similare. Singura diferenţă o face procedura pentru scalp la bărbaţi, unde momentul prezentării la medic și începerea terapiilor este foarte important. Cu cât tratamentul este iniţiat mai rapid, cu atât evoluţia către stadiile avansate de alopecie adrogenogenetică este întârziată. La bărbaţii cu astfel de probleme care vizitează clinica Elōs Skin&Laser Center, se poate realiza tratament combinat mezoterapie şi PRP, în aceeași ședinţă, pentru creșterea eficienţei.

Ce tipuri de mezoterapie există și care este mai eficientă?

Există pe piaţă mai multe tipuri de mezoterapie, dar mezoterapia Filorga este cu siguranţă cea mai complexă și completă formulă, neavând concurenţă din acest punct de vedere. Dacă ne dorim un rezultat ţintit, mai putem adăuga diverse substanţe și acestei soluţii de mezoterapie. Ca metode de injectare, putem realiza procedura clasică, prin injectare manuală la nivelul mezodermului, fiind și cea mai eficientă metodă de tratament. În cazul în care ne dorim să ţintim straturile superficiale ale pielii, putem realiza în clinia Elōs Skin&Laser Center procedura cu dermaroller (instrument dotat cu cap rotativ, compus din sute de ace). Mai există pe piaţă varianta cu dermapen (dispozitiv medical format din două părţi: o piesă electrică de mână, conectată la o sursă de energie, și un dispozitiv de unică folosinţă, format din douăsprezece microace dispuse în formă de cerc). Repet, aceste instrumente acţionează la nivel superficial, iar injectarea clasică este cea mai eficientă.

Cum ajută mezoterapia în combaterea căderii părului?

Căderea părului este o problemă care afectează femeile și bărbaţii deopotrivă, iar cauzele care conduc la pierderea firelor de păr sunt atât de ordin intern, cât și extern. Indiferent de motivul care a declanșat acest proces, căderea părului are consecinţe psihologice destul de grave, cauzând frustrare și anxietate. Primim aproape zilnic din partea pacienţilor clinicii noastre întrebări legate de metode de tratament împotriva căderii părului, dezamăgiţi de investiţiile în șampoane, măști și seruri, care nu au adus niciun rezultat. Cum vă povesteam, brandul francez Filorga Medical a realizat cel mai puternic „cocktail” pentru păr, ce conţine peste 53 de vitamine, peptide, aminoacizi și minerale, cu scopul de a reda părului densitatea și vitalitatea. Produsului complex Filorga i se pot adăuga și alte substanţe ce stimulează circulaţia locală și vascularizaţia firului de păr, precum biotina. Urmând protocolul de șase ședinţe de mezoterapie recomandat, căderea părului va fi stopată, iar firele vor fi fortifiate.

Cum ajută mezoterapia în tratamentul tenului și corpului?

Mezoterapia este un cocktail de substanţe menite să hrănească ţesutul-ţintă, fie că vorbim despre scalp, fie că vorbim despre pielea de pe faţă sau corp, care, injectat în stratul doi al pielii, acolo unde au loc procesele regenerative, determină o bună hidratare, aport de vitamine, minerale și aminoacizi exact acolo unde este nevoie. Astfel, întinerește pielea gâtului și a decolteului, reducând ridurile și conferind luminozitate. De asemenea, hidratează intens pielea mâinilor, îmbunătăţindu-le aspectul. Mezoterapia stopează procesele naturale de stres prin factorii de luptă împotriva radicalilor liberi și cu ajutorul coenzimelor, iar înţepătura locală stimulează fibroblastul, celula responsabilă de producţia de colagen și elastină. De aceea, este o parte importantă într-un protocol de tratament împotriva cicatricelor și a vergeturilor.

Comparativ, care procedură este mai eficientă? Mezoterapia sau PRP?

Ţesutul-ţintă al mezoterapiei și al terapiei PRP este același, dermul și, mai exact, fibroblastul. De aceea, metoda de injectare este similară, iar întrebuinţările sunt asemănătoare. Mezoterapia vine cu o formulă standardizată de elemente nutritive, fiind benefică în special în cazurile în care pielea este deshidratată, lipsită de vitalitate, agresată de razele UV și are nevoie de un boost de vitamine. Terapia PRP are un aport de factori de creștere pe mai multe linii, fiind de ajutor în reglarea sau accelerarea proceselor de recuperare, în situaţiile acute, după stres prelungit, după un faliment al celulei-ţintă. Aceste două terapii pot fi combinate cu succes când vrem să acţionăm în ambele direcţii (ten matur, căderea părului, recuperare rapidă după proceduri laser etc.).

Ce rezultate demonstrate au aceste proceduri?

Toate aceste proceduri beneficiază de studii clinice, care ne demonstrează rezultatele favorabile obţinute pe pacienţii din studiu, iar echipa de medici ai clinicii Elōs testează produsele în prealabil pe pacienţi proprii de studiu pentru a oferi rezultate sigure, înainte de a introduce un serviciu în portofoliu.

Ce presupun aceste proceduri în prealabil și ulterior? 

Aceste proceduri nu presupun o pregătire suplimentară înainte de prezentarea la tratament. Cu toate acestea, la clinica Elōs, orice pacient beneficiază în prealabil de o consultaţie cu medicul dermatolog, se efectuează testarea tenului sau a scalpului în mod obiectiv cu sistemele de analiză Fotofinder, care ne generează un raport cu situaţia în care se află tenul sau scalpul pacientului și astfel se decide schema de tratament cea mai potrivită. Apoi, pentru confortul pacienţilor, se aplică o cremă anestezică înaintea efectuării procedurii, dacă vorbim de faţă sau corp, iar în cazul scalpului, soluţia injectată se combină cu un anestezic local pentru înlăturarea disconfortului din timpul procedurii. După tratament, pacientul își poate continua activitatea cotidiană fără restricţii. Edemul și eritemul sunt normale și dispar în maximum 48 de ore.

Câte ședinte sunt recomandate în cazul mezoterapiei și câte în cazul PRP?

În cazul mezoterapiei faciale, sunt recomandate șase ședinţe, efectuate la două săptămâni, iar beneficiile se resimt după chiar prima ședinţă. Același protocol se recomandă și în cazul tratamentului pentru păr. În cazul terapiei PRP, sunt recomandate trei-patru ședinţe, efectuate la patru săptămâni. Împotriva alopeciei, se recomandă un set de patru proceduri PRP, la același interval de patru săptămâni.