FacebookTwitterLinkedIn

Recenta frenezie de tranzacționare inspirată de Reddit în jurul fenomenului GameStop a evidențiat greșelile pe care comercianții le pot face pe bursă.

De exemplu, GameStop este listat ca GME la New York Stock Exchange, dar există și un stoc australian numit tot GME care a înregistrat o creștere a tranzacțiilor.

Vadim Balashov și Andrei Nikiforov de la Universitatea Rutgers au descoperit că inclusiv investitorii profesioniști fac astfel de confuzii.

„Din cercetarea noastră reiese că pentru mai mult de jumătate din acțiunile tranzacționate public puteți găsi o firmă cu un nume sau un simbol similar. Într-adevăr, pentru majoritatea cazurilor din recentele controverse, au existat acțiuni cu nume similare sau confuze”, a declarat Balashov pentru BBC. 

În ianuarie, când Elon Musk a scris pe Twitter despre utilizarea unei aplicații de mesagerie rivale Whatsapp, numită Signal, acțiunile companiei Signal Advance, care nu are nicio legătură cu aplicația, au crescut cu 1500%. De altfel, aplicația de mesagerie este deținută de o companie privată și nu-și listează acțiunile sale pe piața de valori.

Dar greșelile nu se limitează doar la începători și investitori privați.

“Am aflat că atât investitorii individuali, cât și cei instituționali sunt la fel de predispuși la tranzacționări din greșeală. Ați fi surprinși să aflați cât de des investitorii sofisticați și experimentați fac aceeași greșeală”, a mai spus Balashov.

O confuzie similară a existat și în privința Clubhouse, o aplicație de chat audio care este, de asemenea, deținută de o companie privată. După ce Musk a scris pe Twitter despre utilizarea Clubhouse, cotele acțiunilor Clubhouse Media Group au crescut cu 100%.