FacebookTwitterLinkedIn

După modelul Writers Guild of America, care oferă serviciul pentru mai multe tipuri de opere literare inclusiv pentru înscrierea și protejarea scenariilor de film, FRAPA va ofei oricui scrie formate pentru televiziune posibilitatea să încarce pe site-ul organizației formatul al cărui autor este, contra unei taxe fixe, organizația certificând astfel că respectivul este proprietarul formatului și oferind serviciul de copie la cerere în cazul în care originalul este pierdut de către autor. De exemplu, WGA oferă un serviciu de păstrare a copiei și de protecție pentru scenarii, timp de 6 ani, contra unei taxe de aproximativ 20 de dolari.

Anunțul a fost făcut în prima zi a târgului de programe de televiziune NATPE Budapest, în cadrul conferinței „Extending the Value of Content – Beyond Borders and Across Platforms” (Extinderea valorii conținutului – Dincolo de granițe și pe diverse platforme, trad. red. Media Expres), organizată de NATPE în colaborare cu publicația electronică Broadbandtvnews.

FRAPA a fost inițial înființată în Germania dar acum are sediul la Amsterdam și se ocupă cu protecția și recunoașterea formatelor având peste 150 de membri în întreaga lume. Inițialele FRAPA provine de la „Format Recognition and Protection” în limba eungleză, potrivit reprezentantei organizației, Patty Geneste, CEO la agenția de formate Absolutely Independent.

Organizația oferă printre altele un program de calculare a prețurilor formatelor, un generator de contracte care ușurează munca pe partea legală din companii, un „bible format generator” care creează așa-zisele „biblii de formate” – documente care rezumă întreaga procedură de punere în emisie a unui format de televiziune. Aceasta mai editează diverse publicații periodice, cum este de exemplu „TV Formats to the World” care cataloghează toate formatele existente în lume.

Instituția are și un rol de mediere în industrie, aproximativ 40 de rezoluții de mediere fiind comunicate anual din care 80% sunt rezolvate prin înțelegerea părților și nu mai ajung în instanță. FRAPA este partener cu WIPO (World Intellectual Property Organization).

Rod Perth, președintele NATPE, a spus la începutul Breakfast Brieffing Session – prima conferință organizată de când NATPE a preluat fostul târg Discop de la Budapesta, că „toate drumurile de la NATPE duc către contracte și bani pentru companiile dvs”. El a remarcat și faptul că NATPE Budapest este a cincizecea conferință pe care asociația producătorilor de programe din Statele Unite o organizează.

NATPE Budapest este un târg dedicat Europei Centrale și de Est, se desfășoară în 25-27 iunie la Hotel Sofitel din Budapesta și reunește vânzători și cumpărători de programe de televiziune. La conferința care a deschis târgul, organizată împreună cu Broadbandtvnews au participat peste 150 de persoane, au comunicat organizatorii, la solicitarea Media Expres.