Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Franţa are un nou guvern, condus de Jean Castex

Franţa are un nou guvern, condus de premierul Jean Castex, după ce vineri cabinetul anterior a demisionat. Imediat după numirea noii echipe, miniștrii au început să își preia funcțiile, iar președintele Macron a convocat pentru marți prima ședință a noului guvern, informează Radio România Actualități.
Jean Castex

Secretarul general al președinției franceze, Alexis Kohler, a anunțat lista noului guvern format din 16 miniștri plini, secondaţi de 14 miniștri delegaţi ai diferitelor ministere, 17 femei și 14 bărbați.

A fost menținută o mare parte din guvernul anterior. Doar opt din cei 31 sunt persoane nou intrate în executiv, ceilalți au avut funcții și în cabinetul Philippe, notează corespondentul Radio România Actualități.

Au rămas în primul rând titularii de la ministerele cheie: Jean-Yves Le Drian la Afaceri Externe, Florence Parly la Apărare, Bruno Le Maire la Economie, finanțe și relansare, Olivier Veran la Sănătate, Jean-Michel Blanquer la Educație, tineret și sport.

Fosta înotătoare de origine română, Roxana Mărăcineanu, numită ministru delegat pentru sport în Ministerul Educației, își păstrează aceleași atribuții ca și în guvernul precedent, unde era însă ministrul plin.

Marea surpriză a noului cabinet este numirea la justiție a unuia dintre cei mai mari avocați ai Franței, un așa-numit „tenor al baroului”, Eric Dupond-Moretti. Orator strălucit, el a pledat în cazuri foarte mediatizate, fiind apărătorul omului politic și de afaceri Bernard Tapie, al fotbalistului Karim Benzema, acuzat că frecventa prostituate minore sau al fostului ministru de finanțe din timpul președintelui Francois Hollande, Jérôme Cahuzac, judecat pentru fraudă fiscală.

Numărul doi în guvern, ministrul pentru tranziția ecologică este Barbara Pompili, cunoscută figură a mișcării ecologiste, pentru prima dată ministru, care va trebui să își asume ambițiile programului președintelui republicii de transformare ecologică a societății.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii