FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit acestora, alte 400.000 urmează să fie sacrificate în următoarea perioadă, transmite AFP.

Un număr de aproximativ 100.000 de rațe au fost sacrificate în interiorul focarelor de gripă aviară identificate, în timp ce 104.000 au fost sacrificate preventiv în zonele din jurul focarelor, a declarat șeful serviciului veterinar, Loic Evain. „Au mai rămas aproape 400.000 de exemplare care vor fi sacrificate preventive”, a adăugat Loic Evain.

Potrivit ultimului bilanț publicat de Ministerul Agriculturii, Franța avea 61 de focare de gripă aviară, iar 48 dintre acestea au fost identificate în departamentul Landes (sud-vest-ul Franței), o regiune care are un număr mare de ferme de gâște și rațe care sunt crescute pentru a produce foie gras.

„Ne confruntăm cu un episod excepțional și cu un virus foarte contagios care afectează crescătoriile în aer liber și nu numai. Dacă propagarea virusului continuă, vom fi nevoiți să luăm măsuri și mai drastice”, a avertizat oficialul francez.

De cealaltă parte, sindicatele fermierilor Confédération paysanne si Modef au denunțat sacrificarea preventivă a animalelor sănătoase, apreciind că este vorba de o măsură „ineficientă din punct de vedere sanitar și inacceptabilă din punct de vedere moral”.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producția de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia și la finele acelui an s-a raspândit și în Europa.