Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Franța refuză planul de aprox. 20 mld. dolari pentru creșterea flexibilității NATO

Planul estimat la 20 de miliarde de dolari care vizează creşterea flexibilităţii NATO în faţa ameninţărilor militare și al schimbărilor climatice şi ascensiunii Chinei a fost refuzat de către Franța, care se teme că acesta i-ar putea submina priorităţile în materie de apărare.  
Nato,Flag,Waving,Against,Clean,Blue,Sky,,Close,Up,,Isolated

Anul acesta, în luna februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus ca aliaţii să contribuie mai mult la bugetele comune existente, în loc să se bazeze pe actualul sistem în care fiecare guvern plăteşte pentru propriile operaţiuni militare, potrivit Reuters.

Acordul privind acest plan la Summitul din 14 iunie ar întări unitatea transatlantică, au declarat pentru sursa citata doi diplomaţi. În acelaşi timp, propunerea lui Stoltenberg vine în replică la avertismentul din 2019 al preşedintelui francez Emmanuel Macron în sensul că NATO este în „moarte cerebrală”, în lipsa unei strategii politice clare în lumea multipolară de după Războiul Rece.

Franţa consideră însă că ideea ca aliaţii să livreze în bugetele comune circa 20 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani nu este, cel mai probabil, una benefică pentru priorităţile militare franceze şi riscă să devieze atenţia şi resursele de la întărirea capacităţilor de apărare limitate ale statelor membre ale Uniunii Europene, majoritatea membre şi ale NATO.

„Dacă ideea este de a creşte brutal contribuţia ţărilor la bugetele comune şi de a schimba filosofia NATO, trecând de la responsabilitate naţională la diluarea responsabilităţii, atunci răspunsul Franţei va fi clar nu”, a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul francez al Apărării.

„Pentru noi, nu se pune problema NATO versus Europa, ci NATO versus apărarea naţională a fiecărui stat membru”, a adăugat aceasta, asigurând că Parisul rămâne deschis la prezentarea de contraargumente şi detalii.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii