FacebookTwitterLinkedIn
Guvernul francez va începe să lucreze imediat la organizarea ieşirii din izolare, după cum transmite Daniela Coman, corespondentul Radio România Actualități la Paris.
Preşedintele Emmanuel Macron a explicat că încetarea stării de izolare a populaţiei la domiciliu, la 11 mai, nu înseamnă că se va reveni brusc la viaţa normală, ci doar că începe relaxarea treptată a restricţiilor.
Emmanuel Macron a spus: „Guvernul va prezenta peste 15 zile planul pentru după 11 mai şi detaliile privind organizarea vieţii noastre cotidiene. Când vom putea reveni la  viaţa noastră dinainte? Ştiu întrebările voastre, le consider legitime și mi-ar plăcea să răspund la fiecare dintre ele. Recunosc însă, cu toată sinceritatea și umilința, că nu avem răspunsuri definitive la toate acestea. Vom mai avea multe luni de trăit cu acest virus”.
Pe 11 mai se va relua  activitatea economică şi vor fi redeschise creșele, școlile și liceele. Studenții, însă, vor reveni în universităţi abia în septembrie.
În plan economic, președintele Franței a anunțat că va fi prelugit şomajul tehnic și a făcut apel la bănci şi societățile de asigurare să amâne termenele de rambursare a ratelor.
Un plan special de sprijin va fi dedicat celor mai lovite sectoare: turismul, transporturile şi evenimentele culturale; restaurantele şi cafenelele rămân închise şi după 11 mai, iar spectacole și expoziții nu vor putea fi organizate înainte de jumătatea lunii iulie.
Familiile modeste şi micii întreprinzători vor primi noi ajutoare din partea statului.
Fonduri suplimentare vor merge pentru cercetare şi mai ales pentru definitivarea tratamentelor şi crearea unui vaccin împotriva acestui virus.