FacebookTwitterLinkedIn

Cannes este primul oraș unde va fi aplicat software-ul de monitorizare a celor care nu poartă măști, nerespectând regulile de distanțare socială, în public sau în mijloacele de transport în comun.

Sistemul de supraveghere francez include o alertă automată către autoritățile orașului și poliție în cazul în care sunt observate încălcări ale normele de distanțare.

Spre exemplu, în România, odată cu relaxarea restricțiilor în data de 15 mai, controlorii mijloacelor de transport în comun, împreună cu echipajele de poliție, pot opri vehiculele dacă sunt încălcate anumite prevederi legale ale stării de alertă.

Datakalab, start-up-ul francez lansat în 2017 specializat în tehnologie, va furniza sistemelor de supraveghere video algoritmii de identificare facială, asigurându-se că nu încalcă legislația UE privind confidențialitatea datelor. Autoritățile și dezvoltatorii software-ului asigură că informațiile nu vor fi stocate, modelul adoptat fiind diferit de tipul de supraveghere tech importat din China.

“Nicio imagine nu este stocată sau transmisă, asigurând protejarea informațiilor personale”, au precizat reprezentanții Datakalab, anunțând colaborarea cu primăria Cannes, potrivit BBC News.

Numeroase inovații care folosesc  inteligența artificială (AI) sunt adoptate la nivel mondial pentru a opri răspândirea Covid-19, iar utilizarea acestor instrumente a stârnit îngrijorare cu privire la posibile intruziuni ale vieții private. Însă tehnologia în discuție nu va furniza detalii legate de identitatea persoanelor, ci doar va detecta absența măștii, precum și distanțarea dintre persoane de minimum un metru.

Algoritmii Datakalab pot fi integrați în sistemele de supraveghere care deja există în spitale, aeroporturi, centre comerciale sau gări.

Franța a înregistrat una dintre cele mai ridicate rate de deces Covid-19 în Europa, alături de Italia, Marea Britanie și Spania. Numărul deceselor în Franța se ridică în acest moment la 25.201.