FacebookTwitterLinkedIn

Fostul premier al Franței, Francois Fillon și soția sa, Penelope, au fost arestați pentru delapidarea a peste 1 milion de euro. Fostul premier a fost acuzat că și-a angajat soția ca asistent parlamentar, aceasta ocupând funcția pentru 10 ani, informează Bloomberg.

Judecătoarea Nathalie Gavarino, care se ocupă de acest caz, a declarat că rolul lui Penelope Fillon a fost lipsit de fond, ea fiind încadrată fictiv ca asistent parlamentar. Totul a ieșit la iveală în urmă cu 3 ani când premierul a candidat la președenție.

Francois Fillon „a contribuit la eroziunea încrederii pe care cetățenii o au în cei aleși”, a spus Gavarino. El a încălcat îndatoririle de „probitate” și „exemplaritate” necesare unui prim ministru și membru al parlamentului francez, a mai adăugat judecătoarea.

Francois Fillon a fost condamnat astăzi la 5 ani de închisoare, dintre care doi ani cu executare, pentru delapidare. Tribunalul din Paris a decis că acesta trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 375.000 de euro și i se interzice să mai ocupe funcții publice pentru o durată de 10 ani.

Penelope Fillon a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, fiind obligată să plătească o amendă de 375.000 de euro. Aceasta nu va putea ocupa o funcție publică timp de 2 ani.