FacebookTwitterLinkedIn

Datele FEVS arată că relansarea din primul semestru s-a manifestat în toate regiunile globului, chiar dacă amploarea variază. În America de Nord, exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au atins o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de euro, depășind nivelul din 2019. O situația similară se înregistrează în cazul Asiei, unde cifra de afaceri a trecut de 1,7 miliarde de euro, scrie AFP.

În ceea ce privește Uniunea Europene, cifra de afaceri realizată în primele șase luni din 2021 a depășit-o pe cea din 2019, cu o valoare a exporturilor franceze de vin și băuturi spirtoase de aproape 1,7 miliarde de dolari. În schimb, în cazul exporturilor spre Marea Britanie cifra de afaceri din primul semestru al acestui an rămâne inferioară celei din 2019.

„Într-un context internațional care rămâne incert, exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase și-au revenit cu o cifră de afaceri de 7,25 miliarde de euro. Această creștere, spectaculoasă în comparație cu 2020 (un plus de 42,8%), trebuie însă relativizată pentru că în termeni de valoare este vorba de un avans de doar 8,6% comparativ cu 2019”, au punctat membrii Federației exportatorilor francezi de vinuri și băuturi spirtoase (FEVS) într-un comunicat de presă.

Vinurile și băuturi spirtoase reprezintă a doua categorie de produse exportate de Franța după aeronautica. În 2019, exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au atins un nivel record de 14 miliarde de euro. SUA sunt de departe cea mai mare piață pentru vinurile și băuturile spirtoase franceze, în condițiile în care piața americană este responsabilă pentru aproape un sfert din exporturile totale.