Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Franța depune eforturi pentru o relație pașnică și sănătoasă cu Turcia

Turcia a încetat să adreseze insulte și acuzații la adresa Uniunii Europene, și mai ales a Franței, însă relațiile rămân fragile pentru moment, potrivit ministrului de externe francez.  
Emmanuel Macron

Deși Turcia a criticat dur politicile adoptate de autoritățile franceze privind problemele din Siria, Libia, sau estul Mediteranei, în luna februarie, membrii NATO au declarat că vor lucra împreună pentru a stabili o relație pașnică cu Turcia. Ca parte a acestor eforturi, Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit marți cu omologul său turc, Tayyip Erdogan.

Nu mai există insulte și limbajul este liniștitor”, a declarat Ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, într-o audiere parlamentară de marți seară.

El a spus că, prin retragerea navelor turcești din apele din estul Mediteranei, Ankara arată dorința de a relua discuțiile cu Grecia în legătură cu o disputa maritimă, implicit de a stabili relații pașnice cu statele europene.

Este o situație sensibilă, deoarece lista dezacordurilor este foarte lungă, dar dorim o relație sănătoasă cu Turcia“, a spus Jean-Yves Le Drian.

Sunt necesare acțiuni și vom putea să ne poziționăm atunci când ele vor fi înterprinse. Deocamdată este doar o acțiune verbală ”, a adăugat el.

În luna decembrie, Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că Emmanuel Macron este o povară pentru Franța, care trece printr-o perioadă periculoasă. Ankara și Paris au schimbat critici privind rolul lor în conflictul Nagorno-Karabah. În timp ce Franța a afirmat că Turcia a alimentat luptele dintre Armenia și Azerbaidjan în privința regiunii Nagorno-Karabah, recunoscută la nivel internațional ca fiind parte din Azerbaidjan, Turcia a acuzat statul francez de subiectivitate. Senatul francez a adoptat o rezoluție prin care cere ca Nagorno-Karabah să fie recunoscută drept republică.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii