FacebookTwitterLinkedIn

Legea prevede facilitarea dizolvării asociaţiilor care pun la îndoială valorile franceze, luptă împotriva căsătoriilor forţate şi stabileşte pedepse împotriva discursurilor online de ură, transmite dpa.

Autoritățile franceze susțin că scopul acestui act normativ este acela de a contracara influenţa islamului radical acolo unde tinerii sunt vulnerabili – în anumite moschei, în apropierea şcolilor şi în mediul online.

Macron a anunţat proiectul noii legi în luna octombrie, când a promis să combată separatismul islamist după o serie de atacuri care au costat vieţile a peste 250 de persoane, notează și Agerpres.

„Ne dotăm cu mijloacele de a lupta împotriva celor care folosesc abuziv religia pentru a pune la îndoială valorile Republicii”, a declarat și ministrul de interne Gerald Darmanin.

Deși prim-ministrul Jean Castex a subliniat în mod repetat că legea nu este îndreptată împotriva religiei islamice, criticii spun că în ea există elemente care îi dezavantajează pe musulmani.

Conservatorii, pe de altă parte, consideră legea ca fiind insuficientă. Cotidianul Le Figaro titrează că atât stânga, cât şi dreapta vor să conteste actul normativ la Consiliul Constituţional.