Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Frank Timiş

frankTimis.jpg
Avere: 1-1,1 miliarde de euro Varsta: 46 de ani Reşedinţa: Londra Domenii: extracţie petrol şi minereuri, farmaceutice, cercetare

Numele lui Frank Timiş a fost legat mult timp în România de proiectul Roşia Montana. În străinătate, omul de afaceri a fost subiect de scandal, compania Regal Petroleum, al cărei preşedinte a fost până în 2005, primind în 2009 cea mai mare amendă din istoria Bursei din Londra (600.000 de lire sterline). Mai nou, Frank Timiş este în atenţia publicului datorită African Minerals. Compania listată pe Bursa de la Londra şi la care Timiş deţine 14,97% a descoperit cel mai mare zăcământ de minereuri de fier, de 10,5 miliarde tone. Potrivit London Stock Exchange, African Minerals avea la mijlocul lunii septembrie 2010 o capitalizare bursieră de 1,28 miliarde euro.

 

Aceasta este, de altfel, cea mai importantă din portofoliul lui Timiş, din care mai fac parte alte două companii, International Petroleum şi African Petroleum, (ambele listate pe bursa australiană NSX), din care Frank Timiş deţine aproximativ 50% din fiecare, iar acestea aveau la jumătatea lunii septembrie a.c. o capitalizare de 143,8 milioane euro, respectiv 774,7 milioane euro. Din Grupul Timiş mai fac parte şi alte societăți, dar nelistate. Una care activează în domeniul energie verde – Green Power Corporation Limited, iar cealaltă în cercetare – London Pharma Limited.

 

Conform unor tranzacţii recente, aceste două companii sunt evaluate la aproximativ 700 milioane dolari. „Până la mijlocul anului viitor, ambele vor fi listate în Germania şi Londra, am demarat deja procedurile“, a precizat Frank Timiş pentru Forbes 500 Miliardari.  Născut în urmă cu 46 de ani în Maramureş, Băile Borşa, Frank Timiş a început să lucreze în industria minieră de la 16 ani, în vestul Australiei. „Toate companiile le-am făcut de la zero, cu o finanţare de 100 milioane de dolari, fiecare“, spune omul de afaceri stabilit la Londra. Nu neagă că ar putea fi interesat de investiţii inclusiv în ţara natală. Frank Timiş are cetăţenie română şi australiană, este căsătorit şi are doi copii, Franky (14 ani) şi Patricia (12 ani). Deține două avioane Bombardier Challengers 604.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii