Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Frank Timiş

FrankTimis.jpg
Avere: 900- 950 milioane euro Vârstă: 48 de ani Județ: Londra Domeniu:resurse minerale

SE RETRAGE DE LA CÂRMA COMPANIEI?

Din august 2012, conducerea executivă a African Minerals a fost preluată de Keith Calder. Fost CEO, Frank Timiș ar urma să ocupe o funcţie non-executivă. 

După ce în urmă cu un an a dat lovitura şi le-a vândut chinezi­lor de la Shandong Iron & Steel Group (companie deţinută de statul chinez şi unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume) 25 % din proiectul minier deţinut în Sierra Leone pentru 1,5 miliarde de dolari, românul Frank Timiş dă semnale că s-ar retrage de la conducerea companiei African Minerals. Aceasta deţine unul dintre cele mai mari zăcăminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde de tone. Descoperirea în 2009 a zăcământului din Sierra Leone şi comentariile ulterioare făcu­te de Africa Minerals în cursul aceluiaşi an au declanşat o creştere de 16 ori a acţiunilor companiei. În acest moment, capitalizarea bursieră a companiei se ridică la 1,11 mili­arde de lire sterline (1,35 miliarde de euro). Producţia efectivă a început la sfârşitul anu­lui 2011. African Minerals a anunţat la acea vreme că va folosi cele 1,5 miliarde de dolari primite de la chinezi pentru a accelera dez­voltarea şi extinderea proiectului din Africa, inclusiv infrastructura necesară exportării minereului de fier către Asia.

Românul Frank Timiş are o reputaţie destul de controversată. London Stock Exchange, operatorul bursei de la Londra, a amendat în 2009 compania Regal Petroleum deţinută de român din cauza unor nereguli înregistrate în perioada iunie 2003 – mai 2005, când preşedintele executiv al grupului era Frank Timiş. Operatorul bursier a con­cluzionat că Regal a comis "încălcări nume­roase, serioase“ ale regulamentelor, însă nu l-a criticat nominal pe Timiş. Acesta a mai avut o confruntare cu autoritatea bursei de la Londra în 2008, când African Minerals, Sierra Leone Diamond Company la acea vreme, a fost amendată cu 75.000 lire pentru că a prezentat informaţii eronate, "nerealist de optimiste“. În ciuda acestui trecut con­troversat, omul de afaceri de origine română a reuşit să se remarce ca un antreprenor important în sectorul resurselor. Investitorii privaţi şi instituţionali acordă o atenţie specială companiei sale, printre acţionarii African Minerals regăsindu-se o bancă ame­ricană şi un fond de investiţii, renumite.

Din august 2012, conducerea executivă a companiei African Minerals a fost preluată de Keith Calder, care a lucrat anterior la gi­gantul Rio Tinto. Fost CEO, Frank Timiș ar urma să ocupe o funcție non-executivă. În prima zi după numirea lui Calder la conduce­rea African Minerals, acţiunile companiei au urcat cu 10%. Evoluţia din ultimul an a fost însă una preponderent descendentă, iar com­pania minieră a pierdut o treime din valoare.

Omul de afaceri de origine română, cu dublă cetăţenie (română şi australiană) deţine prin Timiş Diamond Corporation, potrivit informaţiilor publice de la bursa londoneză cea mai mare participaţie, de 12,8%, din acţiunile African Minerals.

Printre acţionarii mari se regăsesc fondul de investiţii BlackRock Investment Management (12,4 %) şi compania chi­neză de stat China Railway Materials Commercial Corporation (12,3%). Printre acţionarii minoritari se regăseşte şi banca americană JP Morgan (3%). Din portofoliul omului de afaceri mai fac parte şi alte com­panii. International Petroleum se axează pe explorarea de petrol şi gaze naturale în Rusia şi Kazakhstan, dar nu ocoleşte nici Africa, acolo unde Frank Timiş este deja prezent, prin intermediul African Minerals.

Omul de afaceri de origine română deţine 40 % şi din African Petroleum. Fondată în 2003, compania derulează ope­raţiuni tot în Africa, în state precum Cote d’Ivoire, Gambia, Liberia, Senegal şi Sierra Leone.

 

CINE ESTE FRANK TIMIŞ

Frank Timiş s-a născut în Maramureş, la Băile Borşa, în urmă cu 48 de ani. De la 16 ani a început să lucreze în industria minieră, în vestul Australiei.

Prima afacere a fost însă o companie de transport. Deţinea un singur camion pe care îl conducea el însuşi.  În 1992 a debutat în dome­niul resurselor minerale, înfiinţând compania Morwest Holdings Pty Ltd. Timp de şase luni a săpat după aur împreună cu doi austra­lieni, în regiunea numită Mosquito Creek. În acest timp a mai fondat alte trei companii, Riverdale Mining, Timis Corporation şi Carpathian Investments. Stabilit la Londra, Frank Timiş este căsă­torit şi are doi copii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii