Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Energie |
|

Frank Timiș – 500 Miliardari Ediția 2011

frankTimis.jpg
Nume: Frank Timiș Avere: 1,2-1,3 miliarde de euro Varsta: 47 de ani Resedinta: Londra Domeniu/Companie: Extracție de petrol și minereuri, farmaceutice, cercetare Pasiuni: masini, avioane, sport

Frank Timiş a dat lovitura. Cel puţin pe hârtie, deocamdată. După ce a făcut un parteneriat de 1,5 miliarde de dolari cu o firmă chineză de stat, valoarea de piaţă a companiei pe care o controlează, African Minerals, a ajuns la aproximativ 1,9 miliarde de euro. Primul vapor de minereu de fier ar urmasă plece din Sierra Leone în octombrie 2011. Nu a mai avut un concediu legat de peste trei ani, când a fost împreună cu familia, la schi, în Elveţia. Vorbeşte la telefon cel puţin 6 ore pe zi, iar numai într-o singură lună a zburat 100 de ore. West Africa, New York sau Canada au fost doar câteva dintre destinaţiile exclusiv de afaceri ale lui Frank Timiş, din luna august.

În aceste condiţii, omul de afaceri este extrem de greu de prins. Iar atunci când dai de el, inevitabil între două şedinţe importante, timpul de discuţie este extrem de limitat. Dar el nu simte această presiune a timpului. I se pare firesc tot ceea ce i se întâmplă şi recunoaşte că nu există niciun moment al zilei în care nu este conectat la afacerile sale.

African Minerals este principalul business pe care îl deţine. Exploatează zăcăminte de fier pe continentul african. În vara lui 2011, Timiş a bătut palma cu Shandong Iron & Steel Group, companie chineză de stat, care a cumpărat de la African Minerals, pentru 1,5 miliarde de dolari, un sfert dintr-un proiect minier din Sierra Leone. Acesta presupune exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde tone. „Chinezii au evaluat proiectul la 6 miliarde de dolari. Astfel a rezultat valoarea de 1,5 miliade de dolari pentru 25% din acesta“, a explicat Frank Timiş pentru „Forbes România“.Descoperirea în 2009 a zăcământului din Sierra Leone a declanşat o creştere de 16 ori a acţiunilor companiei, iar după anunţul conform căruia compania chineză va prelua parte din acest proiect, valoarea African Minerals a mai avansat cu aproximativ 15%. „Piaţa aşteaptă ca primul vapor cu minereu să plece de acolo, în luna octombrie 2011. Am încredere că aşa va fi“, a precizat Frank Timiş.

African Minerals este în acest moment cea mai mare companie de pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, după capitalizarea de piaţă: 1,9 miliarde de euro, la jumătatea lunii septembrie 2011, faţă de 1,28 de miliarde de euro, în aceeaşi perioadă a anului 2010. „Suntem finanţaţi pentru faza a doua a proiectului, pentru exploatarea a 45 de milioane de tone de minereu de fier“, a precizat omul de afaceri pentru „Forbes România“, adăugând că, la sfârşitul anului 2014, se aşteaptă la un profit de 4 miliarde de dolari. Omul de afaceri de origine română, cu dublă cetăţenie (română şi australiană), deţine în mod direct, potrivit informaţiilor publice de la bursa londoneză, 12,4% din acţiunile African Minerals.

Alte 12,2% din participaţii sunt deţinute, potrivit afirmaţiilor omului de afaceri, de familia sa.Printre acţionarii companiei African Minerals se regăsesc şi fondul de investiţii BlackRock şi banca americană J.P. Morgan. Din grupul Timiş mai fac parte şi alte două societăţi, respectiv Internaţional Petroleum şi African Petroleum, la care omul de afaceri deţine aproximativ 50%, din fiecare. Ambele sunt listate pe bursa australiană şi aveau la mijlocul lunii septembrie 2011 o capitalizare de 250 de milioane de dolari, respectiv 900 de milioane de dolari. Din portofoliul omului de afaceri mai fac parte şi alte companii, dar nelistate, din domenii precum energie verde – Green Power Corporation Limited sau cercetare – London Pharmaceutical. „Pe aceasta (London Pharmaceutical) o vom lista, în 2012, la Bursa din Londra, la o valoare de 200 de milioane de lire sterline“, a precizat Frank Timiş.

Omul de afaceri de origine română s-a născut în urmă cu 47 de ani în Maramureş, Băile Borşa. A început să lucreze în industria minieră de la 16 ani, în Vestul Australiei, iar acum are dublă cetăţenie: română şi australiană. Familia este reunită aproape în întregime la Londra, oraş în care se află şi sediul companiei African Minerals. Este căsătorit şi are doi copii, dintr-un mariaj anterior: Franky, de 15 ani, şi Patricia, în vârstă de 13 ani.

Vezi care era averea lui Frank Timiş în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii