FacebookTwitterLinkedIn

“Cu acest Superpuma H215 avem dovada că putem să construim o cooperare care este benefică ambelor ţări. Locurile de muncă create, aici, nu sunt create în detrimentul celor din Germania, din Franţa sau din alte ţări europene. Locurile de muncă de aici vor duce la crearea altor locuri de muncă, în Franţa. Pe lângă asta, suntem într-o relaţie prin care personalul va fi format în Franţa şi aici pentru a atinge nivelul de calificare care le va permite să aibă un proces de fabricaţie cât de performant posibil. Aşadar, este un proiect de dimensiune europeană deoarece are de asemenea vocaţia să consolideze industria apărării în Europa. Este ceea ce dorim să facem şi ceea ce doresc să propun, în câteva zile, la Summit-ul de la Bratislava. Trebuie să avem o cooperare în ceea ce priveşte fabricarea materialului de apărare pentru a putea să-i dăm condiţiile ca să aibă o politică europeană de apărare”, a declarat Francois Hollande.

Președintele francez a mai declarat că investiția în fabrica de elicoptere de la Ghimbav se ridică la 50 de milioane de euro, iar tehnologia și excelența sunt bazele pe care se va construi parteneriatul dintre cele două țări.

“Bineînţeles, este un proiect de anvergură, 50 de milioane de euro investiţi. A participat şi statul român şi este un proiect cu potenţial semnificativ, în ceea ce priveşte vânzările pentru că vom face în aşa fel încât acest elicopter să fie comercializat. Bineînţeles, dacă România începe prin a cumpăra elicoptere, am fi foarte mândri şi foarte fericiţi. O tradiţie în aeronautică cere ca acest prim elicopter să aibă nume românesc. Am dorit, de asemenea, ca multe întreprinderi franceze să se implice în filiera aeronautică pe care o consolidăm, la nivel european, şi sunt sigur că această uzină de la Braşov va şti să execute contractele viitoare care îi vor fi propuse. Ne aflăm în faţa unui proiect care demonstrează că între Franţa şi România viitorul, execelenţa, tehnologia sunt bazele pe care vom construi relaţia noastră şi parteneriatul nostru viitor”, a mai delcarat președintele Hollande.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat cu această ocazie că dorește crearea unui hub aeronautic la Brașov.

“Cooperarea în acest domeniu se construieşte pe experienţa trecutului pe care o avem la Ghimbav de câteva decenii şi mă bucur să asist la inaugurarea unui nou proiect de anvergură franco- român, venit după succesul pe care l-am înregistrat după privatizarea Dacia. Acesta din urmă şi-a demonstrat performanţa pe piaţa europeană. De data aceasta se vor cosntrui elicopetere, iar o parte din componente vor veni din Franţa, iar unele din România. Intenţia este de a dezvolta un hub aeronautirc la Braşov, prin participarea şi a altor companii care produc în România”, a explicat premierul.

Airbus Helicopters va crea 350 de locuri de muncă și pe lângă linia de producție va exista și un departament de cercetare, unul de vânzări și o componentă profesională, care include un parteneriat de formare a tinerilor din Colegiul Tehnic „Transilvania“ Braşov.

“Vom avea un produs care va fi realizat aici până la capăt. Din câte am înţeles , compania va avea aici şi un birou de studii, de vânzări, dar şi o componentă de formare profesională. Ma bucur că acest concept de formare profesională duală îşi arată fructele. Cadrul legislativ pe care îl vom adopta va fi folosit de aceşti specialişti pentru producţie. Această investiţia creează 350 de locuri de muncă, pe lângă cele 160 de locuri de muncă deja existente”, a precizat premierul.

Cioloș a mai afirmat că guvernul va lua în considerare posibilitatea de a achiziționa elicoptere de la uzina din Ghimbav pentru Ministerul Afacerilor Interne și pentru Ministerul Apărării.

“Deci este o investiţie benefică, atât pentru investitor, cât şi România. Această investiţie pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume. Sperăm să il vedem în zbor cât mai repede. Vom analiza oferta pentru noi. Este un produs nou, compania oferă mententanţă aici în Romania. Avem o analiză şi la Ministerul Afacerilor Interne şi la Ministerul Apărării pentru a vedea nevoile de dotare cu elicoptere”, a precizat premierul.

Fabrica de elicoptere de la Ghimbav are o suprafață de 10.000 de metri pătrați și va produce elicopterul H215, folosit atât în transportul pasagerilor, cât și în cazul serviciilor de urgență și medicale. De asemenea, potrivit site-ului companiei, AirBus Helicopters România este principalul centru în care se fac reparații și modernizări pentru elicopterele PUMA , peste 100 de elicoptere PUMA de pe toate continentele fiind reparate sau modernizate. 

De asemenea, Airbus Helicopters are peste 23.000 de angajati la nivel global și o cota de piata de 46% in sectorul civil si cel parapublic. Flota actuală de elicoptere in serviciu include 12.000 aparate, operate de peste 3.000 clienți, în aproximativ 150 țări. Fabrica din România se alătură fabricilor Aribus Helicopters din Donauworth (Germania), Albacete (Spania) și Marignane (Franța).

sursă foto: gov.ro