FacebookTwitterLinkedIn

Aceasta a fost motivația care a impulsionat-o și pe Daniela Alecse, fondatorul cofetăriei L’Amande – Desserts sans gluten să pună bazele unui astfel de model de business unic în România.

Povestea afacerii L’Amande – Desserts sans gluten începe în urmă cu șase ani, atunci când Daniela Alecse, care la acea vreme lucra într-o corporație, a fost diagnosticată cu boala celiacă (intoleranță la gluten).

Pentru că singurul tratament pentru boala celiacă este dieta strictă fără gluten, Daniela Alecse a descoperit că la rafturile magazinelor se regăsesc foarte puține astfel de produse: „am început să gătesc în acest stil din cauza acestei probleme de sănătate, și m-am gândit că este oportun să împărtășesc aceste rețete cu cât mai multe persoane care suferă sau au persoane dragi care au primit acest diagnostic”, a mărturisit pentru Forbes România, Daniela Alecse.

Potrivit acesteia, una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat atunci când a decis să înființeze business-ul a fost faptul că majoritatea distribuitorilor de materii prime din HoReCa nu știau exact ce presupune un produs „gluten free”, nu știau ce înseamnă un produs cu „urme de gluten”.

„A fost o adevărată luptă. Inițial am apelat la distribuitorii mari, însă au fost puțini cei care au acceptat să colaborăm, și astfel am ajuns să lucrez, pentru început doar cu 2-3 jucători”, își amintește Daniela Alecse.

Și, dacă la început „calculele de acasă nu s-au potrivit cu cele din târg” în ceea ce privește finanțarea acestei afaceri (după două luni de la demararea business-ului s-a constatat că era nevoie ca suma împrumutată să fie dublată), pe parcurs, planul de business a intrat pe un drum lin și mai drept.

„Ne aflăm pe o nișă care se află într-o continuă dezvoltare. Acesta a fost și plusul care ne-a ajutat să traversăm facil anul plin de incertitudini 2020. Anul trecut nu am ieșit pe minus, ba dimpotrivă, la cifra de afaceri am înregistrat o creștere de 5.000 de lei, asta în condițiile în care două luni vânzările au scăzut cu 50%”, a explicat Daniela Alecse, specificând faptul că imboldul acestei creșteri a fost dezvoltarea gamei de produse fără alți alergeni.

În ceea ce privește planurile de business pentru perioada următoare, fondatorul cofetăriei L’Amande – Desserts sans gluten a explicat pentru Forbes România că și-a propus să dezvolte afacerea L’Amande prin sistemul de franciză.

„Scopul nostru nu este profitul, ci să păstrăm calitatea produselor. De aceea ne-am gândit să dezvoltăm business-ul prin sistemul de franciză. Nu ne dorim ca în viitor să producem la scară industrială”, a completat Daniela Alecse.

Daniela Alecse a punctat că cele mai căutate produse sunt: eclerele, amandinele și cremșnitul. Laboratorul cofetăriei produce și diverse sortimente de pâine, pizza și biscuiți.

Referitor la dezvoltarea modelului de business L’Amande – Desserts sans gluten prin sistemul de franciză, ultima investiție a fost realizată în urmă cu o lună, atunci când a fost deschisă prima franciză în Bacău, investiție ce s-a ridicat în jurul sumei de 50.000 de euro.

În prezent, în țară există două cofetării L’Amande – Desserts sans gluten și până la sfârșitul lui 2021, Daniela Alecse și-a propus să dubleze acest număr. Locațiile vizate pentru această extindere sunt orașele mari, precum Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Constanța sau Oradea.