Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

FP îi cere președintelui Iohannis să nu promulge Legea Porturilor

Fondul Proprietatea (FP) i-a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis subliniind mai multe motive care, în viziunea Fondului, reprezintă o bază puternică pentru nepromulgarea Legii Porturilor, întrucât obstrucționează puternic dezvoltarea economică a tuturor porturilor românești și ar cauza pierderi de 26 milioane de euro, în următorii zece ani.
Greg Konieczny, Fund Manager, Fondul Proprietatea

Reprezentanții FP fac referire la o lege adoptată recent de Parlament, lege care aduce modificări Ordonanței Guvernului nr 22/1999 privind administrarea porturilor.

Dintr-o perspectivă constituțională, în viziunea Fondului, legea porturilor încalcă multiple principii care protejează libertatea economică, economia de piață liberă, libertatea comerțului, concurența loială, precum și nediscriminarea, întrucât legea îngheață chiriile la tarifele minime din prezent pentru următorii zece ani și favorizează un număr limitat de operatori portuari care vor beneficia de aceste tarife.

De asemenea, reprezentații FP susțin că încalcă dispozițiile constituționale referitoare la realizarea justiției prin instanțele judecătorești.

Legea impune înființarea unui Consiliu de Supraveghere, care va avea puterea să decidă în cazul unor potențiale conflicte între operatorii portuari și administrațiile porturilor, creând astfel un substitut pentru instanțele de judecată, ceea ce este neconstituțional. Mai mult, deciziile Consiliului vor fi puse în aplicare imediat, conferind acestei noi entități puteri discreționare”, au explicat reprezentanții FP, într-un comunicat de presă.

Un uriaș transfer de avuție

Fondul atrage atenția asupra câtorva considerente de natură economică care fundamentează necesitatea re-examinării legii de către Parlament.

Unul dintre acestea este crearea premisei unui uriaș transfer de avuție de la companiile cu capital de stat, care administrează porturile, către operatori portuari privați.

Nivelul chiriilor și structura acestora ar trebui stabilite în funcție de cerere și ofertă, nu prin lege, acest lucru reprezentând un precedent extrem de periculos”, au mai afirmat reprezentanții Fondului.

De asemenea, aceștia susțin că restrânge concurența și oportunitatea egală, atât pentru operatorii existenți, cât și pentru investitorii noi, astfel că limitează potențialul de dezvoltare a Portului Constanța, precum și a tuturor porturilor românești aflate la Marea Neagră, dar și cu ieșire la Dunăre

Pierderi de 26 milioane de euro

Estimările noastre arată că, numai în cazul Portului Constanța, pierderile din încasarea chiriilor derizorii stabilite în baza tarifelor plătite în prezent de primii cinci operatori portuari ar ajunge la circa 26 milioane de euro, pentru următorii zece ani. Acești cinci operatori ocupă 37% din suprafața portului și au obținut contractele de închiriere în urmă cu mulți ani prin negocieri directe. Doar circa 10% din suprafața închiriată din Portul Constanța a fost atribuită în circumstanțe transparente prin licitații publice.

Având în vedere aceste date, dar și numeroasele aspecte ale legii care favorizează operatorii, nu este dificil să ne dăm seama că această lege este dedicată oligarhilor din porturi pentru a menține în buzunarele lor bani ce altfel ar ajunge la statul român, dacă nivelul chiriilor ar fi setat de mecanismele de piață liberă.

Fondul Proprietatea solicită Președintelui Klaus Iohannis să ia în considerare argumentația Fondului cu privire la impactul extrem de dăunător al acestei legi asupra statului român și să ia decizia de a trimite legea la Curtea Constituțională sau de a fi reexaminată de Parlament”, a declarat Greg Konieczny, CEO-ul Fondului Proprietatea și Manager de Portofoliu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii