FacebookTwitterLinkedIn

Liberté– autonomie de 170 de kilometri

Percepute până nu demult drept exerciții de imagine ale companiilor producătoare de automobile, mașinile electrice au evoluat mult în ultimii ani. Este și cazul noii versiuni a modelului Renault Kangoo Z.E., pe care l-am testat zilele trecute în Franța, la Berges de Sambre. 

GALERIE FOTO: Noul Renault Kangoo Z.E.

Liniște! Asta auzi atunci când conduci o mașină propulsată de un motor electric. Pentru pietoni, un motor silențios poate fi însă o problemă, pentru că nu aud automobilul apropiindu-se. De aceea, noul Renault Kangoo Z.E. a fost dotat cu o ”voce”care avertizează pietonii că mașina este în proximitate. Sistemul, gândit pentru zonele aglomerate, funcționează la viteze de deplasare cuprinse între 1 și 30 de kilometri pe oră.

În micuțul sat francez care a reprezentat punctul de plecare în testdrive nu am avut însă probleme cu pietonii, iar pe parcursul ”buclei” de 9 kilometri  nu am întâlnit decât alte mașini. Traseul poate părea scurt, dar autonomia mașinii trebuia luată în considerare, având în vedere că la test au participat mai mulți jurnaliști din România, Polonia și Algeria.

Pentru că a venit vorba despre autonomie, poate singurul ”punct sensibil” al mașinilor electrice, în cazul noului Kangoo Z.E. aceasta este de 170 de kilometri, potrivit producătorului, iar încărcarea completă a bateriei durează între șase și nouă ore.

Disponbil în două versiuni de lungime (4,282 metri și 4,666 metri) și în trei configurații – cu două locuri, cinci locuri și versiunea ”extended cab” – în noul Kangoo Z.E. pot fi încărcate produse cu un volum cumulat cuprins între 2,4 și 3,6 metri cubi la versiunea Maxi cu cinci locuri și de până la 4,6 metri cubi în cazul versiunii Maxi cu 2 locuri, în condițiile unei sarcini utile maxime de 650 de kilograme.

Électricité – motor de 59 de cai-putere

Noul Renault Kangoo Z.E. este propulsat de un motor electric de 59 de cai-putere, alimentat de o baterie litium-ion de 22 de kilowați și care cântărește 260 de kilograme. Amplasată central, bateria nu influențează negativ capacitatea de încărcare sau numărul de scaune, astfel că modelul electric nu este cu nimic mai prejos, în privința capacității de încărcare, față de modelele propulsate de motoare pe combustie internă  (Renault a prezentat, odată cu noul Z.E, noua gamă de vehicule comerciale ușoare și pasageri sub brandul Kangoo, cu motorizări diesel și pe benzină și cu 2,5 sau 7 locuri. Pe unele dintre ele, printre care noul Renault Kangoo Maxi ”extended cab” cu 5 locuri și motorizare diesel de 90 de cai-putere – se remarcă prin stabilitate și ușurință în manevrare -, am avut ocazia să le testăm pe trasee mai lungi.

Atât la exterior cât și la interior,  Z.E. beneficiază de schimbările de design care au fost aplicate întregii game. Astfel, liniile de design sunt mai ”masculine” față de rotunjimile generației anterioare, în timp ce partea frontală se conformează noii identități Renault : logo-ul mărcii este mai mare și iese în evidență, fiind în contrast cu grila neagră din spatele ei. Noile faruri în formă de alună produc o senzație high-tech, în timp ce bara de protecție, capota și aripile au fost redesenate pentru a da o impresie de robustețe.

În interior, consola centrală a fost complet schimbată, fiind acum una în stil ”totem, similar design-ului de la Noul Clio, Captur și ZOE. Sistemul multimedia R-Link este prezent pe modelele Kangoo și toate funcțiile sale pot fi accesate prin intermediul display-ului cu touch screen. O noutate la actuala generație Kangoo este existența unor modele cu trei scaune în față.

Modelul electric se deosebește prin culoarea albastră a anumitor elemente, precum logo-ul, cele două linii cromate de pe fiecare laterală și extensiile stopurilor. Logo-ul are de altfel un rol important, pentru că sub el se  află mufa de încărcare a bateriei, în care șoferul introduce cablul conectat în cealaltă parte la la stațiile de încărcare publice sau la  ”wall box”, echipamentul prin care mașina poate fi încărcată acasă.

Fraternité – Comenzi de la companii de stat și parteneriat cu Daimler

Statul francez deține încă o participație de 15% în grupul Renault și tot statul, prin intermediul unor companii precum ”La Poste”, dar și altele, a comandat 15.000 de autovehicule electrice Kangoo, din care au fost până acum livrate aproximativ 2.500. Pentru Renault, în afară de mărimea contractului, mai este important și că mașinile sale electrice au astfel ocazia să-și dovedească utilitatea și eficiența, chiar și în condiții de temperatură scăzută. Spre exemplu, angajații ”La Poste” sunt mulțumiți de Renault Kangoo Z.E., potrivit reprezentanților companiei producătoare, în condițiile în care, la fiecare rută de distribuire a corespondenței, o mașină parcurge, în medie, 50 de kilometri și face 300 de opriri, cu deschiderea frecventă a ușii șoferului.  De altfel, reprezentanții Renault spun că rata de satisfacție în rândul clienților care au achiziționat un Kangoo electric este de 95%.

”Fraternitatea” nu se manifestă doar în cazul contractelor cu statul francez, ci și în privința parteneriatelor cu alte companii auto, de pildă Daimler AG, care produce modelul Mercedes Citan în fabrica de la Maubeuge, unde iau naștere toate modelele Kangoo, inclusiv cele electrice. În paranteză fie spus, germanii de la Daimler dețin o participație de 3,10% din grupul Renault.

Citiți în următoarea ediție tipărită a revistei ”Forbes România”, care va fi disponibilă începând cu 27 mai în punctele de distribuire a presei, un reportaj de la fabrica Renault de la Maubeuge.