FacebookTwitterLinkedIn

Jerome Olive, preşedintele Automobile Dacia, a întârziat zece minute la conferinţa de presă în care urma să prezinte cele mai recente investiţii ale Grupului Renault în Uzinele Dacia de la Mioveni, destinate în principal extinderii şi modernizării capacităţilor de producţie ale noilor modele Dacia Logan, Sandero şi Sandero Stepway, prezentate recent la Salonul Auto de la Paris.

Motivul întârzierii a fost unul cât se poate de românesc: traficul intens generat în special de calitatea proastă a şoselei care face legătura întrea autostrada Bucureşti-Piteşti şi Mioveni. “Statul român şi-a respectat angajamentele luate. Totuşi, ar fi nevoie de o infrastructură mai bună în zonă pentru a ne putea creşte competitivitatea”, a spus Jerome Olive.

Vezi o GALERIE FOTO şi află detalii despre preţurile noilor Logan şi Sandero

Iar “competitivitate” este un cuvânt pe care îl auzi des zilele acestea la Uzinele Dacia din Mioveni şi care este important atât în privinţa competiţiei cu alţi producători de maşini – “Concurenţa noastră nu se mai află în Europa de Vest, ci în Asia şi în Africa”, spune Jerome Olive -, cât şi în ce priveşte concurenţa internă cu uzina de la Tanger.

Când vine vorba despre decizia Grupului Renault de a produce modelele Lodgy, Dokker şi Dokker Van la uzina de la Tanger, Maroc, Jerome Olive începe să vorbească despre felul în care a interpretat-o presa românească. “Cum îşi poateimagina cineva că Renault va pleca din România după ce a investit aici 2,25 miliarde de euro? Este vorba despre o lume şi o piaţă auto care sunt în permanentă mişcare şi noi trebuie să ne mişcăm odată cu ele, nu să rămânem pe loc. Evident, este vorba despre o competiţie internă şi noi trebuie să demonstrăm că suntem mai buni”, spune şeful Automobile Dacia, punctând avantajelepe care le are, în opinia sa, fabrica de la Mioveni faţă de cea de la Tanger.

Astfel, la Mioveni se află şi o uzină mecanică, nu doar uzina vehicule, aşa cum e cazul în Maroc. “Costurile lor logistice sunt mai mari decât ale noastre, doar dacă ne gândim la componente. Noi avem furnizori în apropiere, inclusiv aici, pe platformă”, spune Jerome Olive. În plus, în România se află şi departamentul de inginerie industrială, dar şi Renault Tehnologie Roumanie – singurul centru de inginerie auto din Europa de Est şi zona mediteraneeană –, precum şi Centrul de Teste de la Titu.

Iar ultimele investiţii făcute de Renault în Uzina Vehicule Dacia şi Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia îl îndreptăţesc pe Jerome Olive să susţină că “unii delirează când spun că Renault pleacă din România”.

Astfel, începând de anul acesta, un nou motor turbo pe benzină a intrat în producţie la Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia: H4Bt, cunoscut sub numele comercial Energy TCe 90. Acesta beneficiază de o concepţie inovatoare: este un motor în 3 cilindri, de 900 cm3, supraalimentat şi cu bloc (carterul cilindri) fabricat din aluminiu. Motorul H4Bt va fi cel mai bine plasat pe piaţă în termeni de consum, raport putere/cilindree şi emisii CO2. El va echipa noile modele Logan, Sandero şi Sandero Stepway.

Pentru producţia acestui nou motor a fost inaugurat un nou departament, organizat în trei ateliere (asamblarea motoarelor, uzinare cartere cilindri şi mentenanţă)

Linia de fabricaţie a noului departament va fi adaptată până la sfârşitul anului pentru o capacitate de 450.000 de unităţi pe an. Până în prezent au fost produse circa 12.000 de motoare H4Bt. Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia este prima uzină din cadrul Grupului Renault care produce acest motor.

Investiţii semnificative au fost făcute şi în Uzina Vehicule, compusă din patru mari departamente, Presaj, Caroserie, Vopsitorie şi Montaj. Uzina Vehicule Dacia asigură activitatea de producţie a modelelor din gama Dacia: Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster şi Logan MCV cu ajutorul a peste 8.000 de salariaţi. Cadenţa zilnică a uzinei este de 1.390 de vehicule. Odată cu intrarea în fabricaţie a noilor modele, Logan, Sandero şi Sandero Stepway, în toate departamentele au fost implementate dispozitive şi instalaţii industriale noi.

În acelaşi timp, la Mioveni a fost creată cea mai mare turnătorie de aluminiu din ţară şi din Grupul Renault la nivel mondial. Atelierul turnătorie produce piese turnate din aliaje de aluminiu pentru cutiile de viteze şi motoarele fabricate la Dacia, dar şi pentru alte uzine Renault din Europa, America de Sud şi Asia.

La finalul anului în curs este programat acordul de fabricaţie pentru prima celulă de turnare sub presiune de 2.500 tone forţă, care va produce carterul cilindri pentru motorul H4Bt. În perioada următoare vor fi instalate încă două celule de 2.500 de tone forţă, iar capacitatea de producţie a departamentului va fi aproape dublată la 24.000 de tone. Pentru a implanta aceste noi celule, clădirea Turnătoriei a fost recent extinsă cu 2.600 de metri pătraţi.

În plus, faţă de aceste proiecte, în acest an este prevăzută creşterea capacităţii de producţie pentru cutiile de viteze TL cu 30% (de la 5.000 de cutii de viteze la 7.500 pe săptămână). Cutia de viteze TL este o cutie manuală de ultimă generaţie, prima cutie de viteze comună a Alianţei Renault Nissan (6 rapoarte, cuplu de până la 240 Nm, adaptată motoarelor pe benzină de 1.8l şi 2l şi diesel de 1.5l). Pentru cutia de viteze TL8 se produce şi modulul de transfer, Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia fiind singura uzină din Grupul Renault care industrializează această componentă mecanică. Peste jumătate din producţia de cutii de viteze este destinată exportului către uzinele Alianţei Renault-Nissan (Franta, Turcia, Marea Britanie).