FacebookTwitterLinkedIn

Annie Leibovitz este autoarea unor fotografii care au făcut istorie: John Lennon ghemuit gol lângă Yoko Ono complet îmbrăcată, Whoopi Goldberg scufundată într-o cadă plină cu lapte, Mick Jagger în lift sau Bruce Springsteen în costum de jeanși și cu un uriaș steag american fluturând în spate. Cunoscută pentru inventivitatea și nonconformismul cadrelor în care îi plasează pe cei pe care îi portretizează, Annie Leibovitz este prima femeie (și al doilea artist) care a avut o expoziție personală la National Portrait Gallery în Washington.
Anna Lou Leibovitz s-a născut pe 2 octombrie 1949 într-o familie de evrei originari din Estonia, din partea mamei, și din România, dinspre tată. Samuel Leibovitz, tatăl fotografei, a fost ofițer în aviația americană și, în timpul războiului din Vietnam, a fost detașat în Filipine, unde Annie a început să devină interesată de imaginile surprinse cu ajutorul camerei foto. Revenită în SUA, s-a înscris la Academia de Artă din San Francisco, unde a studiat fotografie și pictură. A fost imediat remarcată de echipa care a fondat revista Rolling Stone și, din 1973 până în 1983, a fost fotograful-șef al celebrei publicații muzicale.
A realizat pentru ei peste 100 de coperte devenite între timp imagini-cult, însă cea mai puternică rămâne cea cu Yoko Ono și John Lennon dezbrăcat, pe podeaua apartamentului lor din New York. Cei de la Rolling Stone voiau o poză doar cu Lennon, dar acesta a insistat să fie fotografiat împreună cu Yoko și a obținut de la Leibovitz promisiunea că vor apărea amândoi pe copertă. Ședința foto a avut loc cu câteva ore înainte ca artistul să fie asasinat în fața casei sale din New York, deci imaginile surprinse de Annie Leibovitz sunt ultimele cu John Lennon în viață.
Din 1983, Annie Leibovitz a început să lucreze pentru revista Vanity Fair, la a cărei identitate vizuală și-a adus din plin contribuția. Coperțile făcute pentru edițiile speciale dedicate Oscarurilor, dar și cele cu Demi Moore și Serena Williams însărcinate, rămân în rândul imaginilor memorabile create de Annie Leibovitz.
Deși este posesoarea unui portofoliu estimat la peste 50 de milioane de dolari, Leibovitz a început să aibă probleme financiare din 2009, după ce a luat un împrumut de 15 milioane de dolari pe care l-a garantat cu câteva proprietăți, dar și cu drepturile de autor asupra fotografiilor sale. Fotografa și-a recăpătat drepturile de autor câteva luni mai târziu, renegociind condițiile împrumutului pe care, pentru a-l achita, a trebuit să-și scoată la vânzare casa din Greenwich Village în 2012.
Fotografiile lui Annie Leibovitz fac astăzi parte din colecțiile permanente ale National Portrait Gallery din Londra și Washington, dar și ale Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg. Cea mai scumpă fotografie realizată de ea este un portret al artistului Keith Haring, care s-a vândut cu 93.750 de dolari la o licitație a casei Sotheby’s în 2016.
Cuprinzând 250 de portrete ale celor mai faimoși actori, muzicieni, scriitori și sportive, volumul Annie Leibovitz SUMO, editat într-o serie limitată de 9.000 de exemplare semnate și numerotate, este prefațat de eseurile actorului Steve Martin și ale lui Graydon Carter (redactorul-șef al revistei Vanity Fair din 1992 până în 2017). SUMO este disponibil cu patru coperți diferite (Patti Smith, John & Yoko, David Byrne și Keith Haring) și vine însoțit de un trepied realizat de Mark Newson. Prețul este de 2.500 de dolari.