Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Fostul premier al Republicii Moldova a fost reținut

Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova a fost reținut joi în Parlament și escortat la Centrul Național Anticorupție la scurt timp după ce Corneliu Gurin, procororul general al Republicii Moldova a decis ridicarea imunității sale parlamentare, după ce a fost acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii Moldova, potrivit Mediafax.
curte_instanta_avocat.jpg

„Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin, anunță Mediafax.

Mai mult de atât, liderul Partidului Democrat Liberal Moldova (PDLM), este acuzat că în perioada mandatului său de premier a primit 60 milioane de dolari de la Ilan Shoty, directorul Dufremol, cel mai mare operator Duty Free în Moldova, pentru a înceta controalele la Dufemol, pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere, dar și pentru a-l numi consul onorific în Federația Rusă.

În plus, Vlad Filar a r fi pretins bunuri și mijloace bănești în valoare de peste 190 milioane de dolari de la Shoty, pentru a determina funcționarii publici din Guvern și din alte structuri de stat să ia decizii și să adopre acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acțini de la BEM, fără participarea statului. În consecință, pachetului de acțiuni a statului s-a diminuat până la 33,3%, plus o acțiune iar Ilan Short a preluat comtrolul Banca de Economii Moldova.

În urma acestor acuzații, Vlad Filat a renunțat la conducerea PLDM, funcție care va fi preluată de premierul Valeriu Streleț și a declarat în Parlament că instituțiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală și Centrul Anticorupție sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, vicepreședintele Partidului Democrat Moldova. „Sistemul din Republica Moldova este unul putred din simplu motiv că este controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forţându-l pe acest Shor să semneze o dispoziţie, să se eschiveze de la responsabilitate. Până în ultimul moment am crezut că se poate. Oamenii vor ca cei vinovaţi să plătească. Dar oamenii au nevoie de o ţară. O ţară în care instituţiile funcţionează legal şi nu în interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme în sistemul bancar, în sectorul energetic. Şi aici sunt nevoit să accept că instituţiile statului sunt acaparate”, a declarat acesta el.

Cererea privind ridicarea imunităţii urmează să fie examinată de Comisia parlamentară pentru Numiri şi Imunităţi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii