Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Uncategorized |
|

Fostul director general al Microsoft, Sorin Eftene, audiat de DNA

Fostul director general interimar al Microsoft România, Sorin Eftene, este audiat marţi la DNA, în dosarul privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, în care se fac cercetări in rem pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită.
6.	Microsoft	-	2,613 brevete

Potrivit unor surse judiciare, Sorin Eftene a fost citat să se prezinte la DNA pentru a da declaraţii în dosarul deschis în urma sesizării Corpului de control al Guvernului, privind închirierea şi extinderea de licenţe pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de eurom, conform Mediafax.

În 2009, a fost demarat un program prin care instituțiile de învățămant din România erau dotate cu calculatoare. Pentru că licențele de operare a acestor calculatoare erau exipirate Ministerul Educatiei a cerut încheierea unor contracte de închiriere de licență, contracte în valoare de 96 de milioane de euro. Măsura s-a dovedit însă a fi ilegală, iar mai mult numărul licențelor cumpărate (circa 179.000) era mult peste necesar, Guvernul pierzând astfel peste 5 milioane de euro.

,,Cercetările sunt efectuate sub aspectul: închirierii unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor staţiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 şi rural; determinării încheierii contractului de furnizare produse în baza căruia MCSI s-a obligat să plătească preţul aferent numărului total de licenţe, mai mare cu 72.990 faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, existând indicii privind crearea unei obligaţii de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile (contractul în valoare de 105 milioane USD a fost derulat în perioada 2004-2009)”, se arată într-un raport DNA.

Însă în acest caz sunt vizate mai multe contracte, nu doar cele încheiate cu Microsoft.

Grupul american Microsoft și parteneri locali ai acetuia sunt anchetați de autorităţile din Statele Unite pentru posibile fapte de corupţie prin care s-ar fi obţinut contracte cu responsabili guvernamentali în China, Italia, dar și pentru scandalul iscat în România, potrivit unui anunț facut încă anul trecut de cotidianul american WSJ. Agenţia federală americană ce reglementează piaţa titlurilor şi investiţiilor (SEC) nu a formulat încă acuzații pentru gigantul american, ancheta fiind încă în desfășurare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii