Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Forumul de la Davos – Pierre Moscovici: „Criza financiară mondială nu revine, dar sunt riscuri de scădere pe care trebuie să le redresăm”

Situația actuală de pe piețele financiare internaționale domină discuțiile liderilor politici și de afaceri prezenți la Davos, însă potrivit opiniile generale, încă nu se poate vorbi despre o criză financiară, relatează Reuters.
Aşteptările privind starea economiei

În timp ce la Forumul Economic Mondial care se desfășoară anual în Elveția participă discută în acest an despre impactul roboților asupra locurilor de muncă sau despre diferențele sociale de la locul de muncă, indicele bursier global MSCI se situează la cel mai redus nivel după iulie 2013.

Dacă se menține la acest nivel, declinul de 9,9% al indicelui MSCI din ianuarie ar fi cel mai grav după 2009.

„Nu cred că se va repeta situația din anul 2008… asta nu înseamnă că nu există riscuri majore care să afecteze piață – unul dintre ele încetinirea creșterii economice din China”, a declarat John Veihmeyer, președinte al companiei de audit KPMG.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus marți estimarea referitoare la creșterea economiei mondiale pentru a treia oară în mai puțin de un an, la 3,4%, în contextul în care economia chineză a înregistrat în 2015 cel mai slab ritm de creștere din ultimii 25 de ani.

În timp ce economia Chinei și-a încetinit procesul de creștere iar prețul petrolului a scăzut dramatic, două motive de panică pentru investitorii din întreaga lume, Pierre Moscovici, Comisarul European al Economiei a declarat pentru Reuters Television că nu consideră că acestea sunt două semne ale revenirii crizei financiare. „Criza financiară mondială nu revine…dar sunt riscuri de scădere pe care trebuie să le redresăm”, a spus acesta.

Cu toate acestea, câțiva participanți ai Forumului Economic de la Davos nu sunt atât de încrezători în ceea ce privește perspectiva anului 2016, după un început dificil al anului.

„Turbulențele de pe piață pot reprezenta un semn cp ceva nu este în regulă și, chiar dacă este irațional, ar putea avea consecințe reale. Momentele prin care trecem sunt un mesaj că optimismul excesivi care s-a răspândit în întreaga lume este greșit”, a declarat economistul Josepg Stiglitz, un deținător al premiului Nobel pentru Economie.

În timp ce Moscovici a spus că este încrezător că băncile centrale au instrumente să revigoreze economia mondială după anii de dobânzi scăzute şi suplimentare a lichidităţilor, Stiglitz nu este convins.

„Rezerva Federală (Fed) nu înţelege. Fed creşte dobânzile, Brazilia creşte dobânzile, într-o lume în care lucrurile nu merg bine. Băncile centrale sunt deseori mai rupte de realitate decât pieţele”, a spus Stiglitz, adăugând că nu vede vreo şansă a unei intervenţii la nivelul G7 sau G20.

Afaceristul britanic Roger Carr, care este preşedinte ale grupului BAE Systems din industria apărării, spune că viitorul nu arată luminos.

„Anul trecut la Davos era o atmosferă foarte diferită, destul de bună. Problema era ce avem şi ce nu avem, nu dacă vom avea cu toţii mai puţin”, a explicat Carr, care a adăugat că atmosfera este foarte pesimistă în prezent.

Pe de altă parte, bancheri precum fostul director general al Barclays, Bob Diamond, a spus că încetinirea economiei chineze este o corecţie sănătoasă care, deşi serioasă, este necesară.

Diamond, care investeşte în prezent în Africa, a declarat că situaţia actuală nu este comparabilă cu cea din trimestrul patru al anului 2008 şi primul trimestru din 2009, pe care a descris-o ca “cea mai gravă corecţie economică pe care a văzut-o vreodată”, întrucât economia SUA creşte, iar cea a Europei Occidentale merge bine.

Opinia sa este susţinută şi de profesorul Ding Yuan, vice-preşedinte şi decan al China Europe International Business School în Shanghai. Acesta a arătat că ar fi greşit să consideri că mica devalorizare a yuanului şi scăderea indicelui Shanghai 300 sunt indicatori ai sănătăţii economiei chineze.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii