FacebookTwitterLinkedIn

În premieră, Forțele Navale Române vor găzdui forumul CHENS 2022, care se va desfășura în perioada 11-12 mai 2022, la București.

Potrivit contraamiralului Mihai Panait, tematica propusă pentru acest eveniment se va axa pe optimizarea actului de comandă și control în domeniul maritim și va cuprinde trei sesiuni de discuții.

„Dezvoltarea doctrinelor navale, adaptarea instrucției și integrarea noilor tehnologii în actul de comandă și control pe mare pot fi soluții care conduc la îndeplinirea, cu succes, a misiunilor. Utilizarea dronelor și a senzorilor de la bordul platformelor navale, independent de resursa umană, contribuie la realizarea unei imagini de ansamblu a situației maritime, precum și la planificarea optimă a misiunilor de descurajare a actelor ilegale și a agresiunilor din spațiul maritim”, a explicat importanța acestei tematici, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, în cadrul întâlnirii dintre șefii forțelor navale europene, care a avut loc în perioada 5-6 mai.

CHENS este un forum informal, independent și apolitic. Acesta are ca obiective principale dezvoltarea colaborării în domeniul naval, analizarea problematicii maritime europene, precum și promovarea punctelor de vedere navale în cadrul forurilor de decizie.

Reuniunea din acest an a fost găzduită de Malta și a avut loc în mediul online, pe fondul prevenirii răspândirii COVID-19.

Din CHENS fac parte șefii forțelor navale din 24 de state maritime europene, indiferent dacă acestea sunt membre NATO sau ale Uniunii Europene.

Amintim aici țări precum Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia.