Cautare
, Contributor

Managing Director, AVRA Aesthetic Institute

Lifestyle |
|

Straturile frumuseții

Un ten uniform, luminos și fără riduri se ascunde, de cele mai multe ori, dincolo de suprafaţa pielii, în stratul imediat următor. Cum îl poţi aduce la suprafaţă?
shutterstock_733293691_2

În anii ’90, peelingul chimic a atins un vârf de popularitate, dar a intrat apoi într-un con de umbră din cauza apariţiei noilor tehnologii, precum laserul și IPL (Lumina Intens Pulsată).

Pe principiul „old is new again“, în ultimul an, numărul tratamentelor de peeling chimic efectuate a crescut considerabil faţă de anii precedenţi, recăpătându-și locul în topul celor mai căutate tratamente noninvazive.

În anul 2016 s-au efectuat peste 1,2 milioane de peelinguri chimice la nivel mondial, iar în 2018 se așteaptă menţinerea trendului ascendent. Formulele au fost îmbunătăţite, s-a acordat o atenţie crescută siguranţei, iar protocoalele de tratament au fost diversificate, astfel încât astăzi pot trata cu succes diverse probleme ale oricărui tip de ten, inclusiv tenul sensibil.

Peste 90% din cei care aleg un tratament de peeling sunt femei, dar se preconizează o creștere a procentului tratamentelor destinate bărbaţilor, în acord cu preocuparea tot mai vizibilă a acestora pentru aspectul tenului și corpului.

ABC-ul tipurilor de peeling chimic

Tratamentele sunt clasificate astăzi în funcţie de adâncimea de penetrare în straturile pielii, astfel încât avem opţiunea unui peeling superficial, mediu sau profund, nivelul depinzând de acizii folosiţi în formule și concentraţiile acestora.

O exfoliere superficială se obţine cu peelingurile de tip AHA, BHA, TCA (concentraţie până la 30%) sau cu peelingurile pe bază de tretinoizi. În cazul acestora, exfolierea durează între cinci și zece zile, iar gradul de sensibilizare a pielii este scăzut.

Peelingurile medii sau adânci pot conţine TCA (concentraţie peste 30%) sau Fenol, necesitând o perioadă de recuperare mai mare, precum și aplicarea unui anestezic înaintea tratamentului. Acestea sunt recomandate pentru tratarea unor afecţiuni medicale ale pielii sau în cazul ridurilor profunde.

Fiecare ten este unic, iar grosimea și textura tenului influenţează gradul de exfoliere ulterioară peelingului, astfel încât nu se poate ști cu exactitate câte zile sau ce grad de exfoliere va avea fiecare, ci doar perioadele maxime la care ne putem aștepta.

O abordare progresivă

Avem tendinţa să credem că dacă o cantitate mică din ceva ne face bine, mai mult ne va face și mai bine!

Când vine vorba de peelinguri însă, recomandarea este de a efectua mai multe ședinte de peeling superficial, la intervale predefinite de timp, cu rezultate finale comparabile cu cele ale unui peeling mai agresiv, fără a avea însă dezavantajele acestuia.

Ridurile fine, acneea și majoritatea petelor hiperpigmentare pot fi tratate cu ajutorul peelingurilor superficiale spre medii. Noile formule de peeling se autoneutralizează, aceasta fiind filosofia care stă la baza produselor create de liderul în domeniu, brandul PCA Skin, cu o experienţă de peste 20 de ani.

Jennifer Linder, managerul știintific al companiei, afirmă că scopul lor nu este atât o exfoliere vizibilă, cât infuzarea în piele a unor ingrediente active ce diminuează ridurile, ajutând în același timp la reconstrucţia colagenului și uniformizarea culorii tenului. Astfel, noile formule aduc mai mult decât o simplă exfoliere: livrează cocktailuri de vitamine ce au ca scop corecţia, hrănirea și protejarea pielii.

CITEȘTE ȘI Viitorul frumuseții

De ce să alegi peelingul chimic?

Ÿ
Stimulează întinerirea pielii prin accelerarea regenerării celulare, creșterea nivelului de hidratare și a producţiei de colagen.

Ÿ
Produsele cosmetice vor fi mai eficiente deoarece vor pătrunde cu ușurinţă în piele, fără a fi blocate de reziduurile adunate în straturile superficiale.

Ÿ
Un peeling superficial este un tratament sigur, cu disconfort minor, iar cel care are la bază un mix de acizi cu concentraţie mai mică oferă un rezultat mai bun, cu un eritem diminuat, faţă de un acid unic, cu o concentraţie mai mare.

Ÿ
Tratamentul nu este dureros și nu necesită anestezie, senzaţia fiind de furnicături sau o ușoară încălzire, în cazul peelingurilor superficiale.

Poate fi personalizat în funcţie de necesităţile tenului. De exemplu, o formulă cu hidrochinonă are efect de albire și este recomandată pentru petele pigmentare, iar un peeling ce are în compoziţie acid salicilic va îmbunătăţi aspectul tenului acneic, având acţiune îndelungată.

 

Ce trebuie să știi înaintea unui tratament?

O sedinţă de evaluare în clinica sau institutul de frumuseţe va preceda întotdeauna tratamentul, pentru a lua în calcul informaţii despre starea de sănătate, tratamente sau intervenţii realizate anterior pe aceeași zonă, alergii sau sensibilităţi, precum și produsele cosmetice folosite acasă, care pot influenţa toleranţa la tratamentul de peeling sau efectele acestuia. În urma evaluării, esteticianul sau medicul dermatolog va recomanda cel mai potrivit protocol de tratament, explicând pașii de urmat înainte și după acesta.

Un tratament de peeling chimic crește fotosensibilitatea zonei pe care s-a aplicat, iar în cazuri rare poate provoca reacţii alergice sau activa anumite probleme latente ale pielii. Aceste efecte sunt însă de scurtă durată, lăsând loc unui ten curat, luminos și uniform.

Ce trebuie să faci după tratament?

Pentru că substanţele din compoziţia sa lucrează după terminarea tratamentului profesional în clinică, respectarea protocolului postpeeling devine esenţială.

Aplicarea unei creme cu factor de protecţie solară este obligatorie, atât în perioada exfolierii, cât și după, chiar și atunci când este înnorat sau iarnă.

Sunt interzise expunerea la soare, mersul la piscină, saună, sală sau în alte locuri care expun tenul la căldură, transpiraţie sau substanţe chimice pentru minimum 48 ore după tratament. Hidratarea și hrănirea pielii sunt obligatorii după tratament, terapeutul indicând produsele recomandate, care nu vor agresa pielea. În plus, o recomandare de reţinut este aceea de a programa peelingul cu cel puţin o săptămână înaintea unui eveniment important.

Sună mai complicat decât este în realitate, iar cel mai adesea rezultatele unui astfel de peeling ating un strat mai profund, schimbând chimia pe care o simţiţi cu pielea dumneavoastră: vă veţi îndrăgosti cu siguranţă.

CITEȘTE ȘI Hot or Cold? Dezbaterea despre remodelarea corporală continuă

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii