FacebookTwitterLinkedIn

Amândoi cunosc și iubesc mâncarea bună, vinurile fine și toate tabieturile cu poveste pe care francezii le-au strâns de secole sub denumirea „l’art de la table“. În 2004 au început să importe oficial în România delicatesele pe care românii le puteau savura până atunci doar în afara țării și pe care, cu entuziasmul descoperitorului, cei mai gurmanzi dintre ei le înghesuiau cu elan în valize, la întoarcerea din călătorie: de la foie-gras și vinuri franțuzești de Bordeaux până la cel mai fin somon fumé, icre și dulciuri pariziene tradiționale.

La momentul respectiv, Cristi – amator de mâncare bună și de vinuri fine, dar și absolvent de Drept la Universitatea din Grenoble – petrecuse 14 ani în Franța și cunoștea deja direct de la sursă toate poveștile produselor franțuzești tradiționale. Povestea lui îl aștepta însă în România, unde – întors pentru o perioadă scurtă, cu un proiect punctual – a cunoscut-o pe Maria și a decis să se stabilească definitiv în București. Și, spre fericirea gurmanzilor care își burdușeau până atunci valizele cu bunătăți franțuzești, au hotărât să-și deschidă împreună un business cu delicatese în Capitală.

De la magazinul virtual de cadouri gurmande „Le Manoir“ și boutique-urile de delicatese „Comtesse du Barry“, afacerea lor s-a dezvoltat, în zece ani, și în direcția unei măcelării de lux – „La Boucherie Française“ – a unui „Wine & Caviar Bar“ și, de anul trecut, a unui bistrou cu specific parizian, denumit sugestiv „Le Bistrot Français“. Și, tot în spirit francez, cei doi au deschis în 2010 un magazin de haine pentru copii, „Petit Bateau“, de care se ocupă în principal Maria.

IMG_2731

Dincolo de sarcinile de serviciu însă, amândoi sunt părinții full-time pentru Victor, în vârstă de 5 ani, și Adrian, care are doi ani și jumătate. Dovedind că așchia nu sare prea departe de trunchi, micuții dau deja semne de viitori „connaisseuri“ într-ale gastronomiei fine: în special Victor cântărește vizual ceea ce are în farfurie, apoi își pune la treabă simțul olfactiv și, abia dacă preparatul a trecut de testul primelor două simțuri, mâncarea este gustată și savurată. „Dar asta numai dacă îi place cu adevărat gustul“, punctează Maria. Singura excepție este ciocolata, devorată fără preaviz și fără prea multe proceduri complicate. „Adrian, în schimb“, zâmbește ea, „este foarte gurmand și mănâncă aproape orice cu o poftă molipsitoare“.

Deși programele încărcate nu le permit să ia cina împreună în fiecare seară (este nelipsită, în schimb, povestea de dinainte de culcare), weekend-ul este momentul în care toată familia, cu mic cu mare, se așază la masă în tihnă. „Vorbim, râdem, ne relaxăm și ne încărcăm cu energie pentru săptămâna care urmează“, explică Maria.

Părinți moderni și relaxați, Maria și Cristi au o viziune asupra vieții deopotrivă înțeleaptă și reconfortant de senină și, ascultându-i povestind, îmi dau seama că oamenii pot alege într-adevăr să-și complice sau să-și simplifice viața după bunul plac. Sau mai degrabă după înțelepciune. „În zilele noastre ne întrebăm de ce nu se joacă cu aceleași jocuri cu care ne jucam noi când eram mici, fără să-și dorească tablete sau tehnologii avansate“, crede Maria. „Dar să ne amintim că nici noi, copii fiind, nu ne mai jucam cu calul de lemn al bunicului“.

IMG_2697

Fiecare generație are jocurile și tiparele ei, schimbările de mentalitate fiind evidente inclusiv la nivelul părinților din ziua de azi. „Eu cred că noile generații sunt mai mature fiindcă și noi, părinții, suntem un pic mai înțelepți decât erau părinții noștri“, crede Maria. „Și asta datorită progresului științei, al metodelor de parenting și al preocupării mai asidue privind educația copilului“.

În cazul lui Victor și al lui Adrian, educația este una pe jumătate românească, pe jumătate franțuzească, pentru a se integra cu ușurință în ambele culturi. „Cu cât trec mai ușor de la o țară la alta și de la o limbă la alta, cu atât mai ușor se vor integra în situații și locuri diferite“, crede Maria. Un avantaj în plus fiind și faptul că – în contrapartidă la mentalitatea autohtonă care tinde uneori spre ceva mai multă „dădăceală“ – educația în stil franțuzesc îndeamnă copiii să devină independenți de mici, să-și folosească logica pentru a ajunge la propriile concluzii și să valorifice pe cât posibil puterea exemplului.

Un astfel de exemplu demn de urmat fiind și spiritul antreprenorial al părinților, pe care îl deprind în doze mici și copiii, odată cu ambiția de a-și realiza visele. Deocamdată, Victor, băiatul cel mare, are o pușculiță în care adună „stimulente“ pentru diferite activități duse cu succes la bun sfârșit. „Până acum n-a reușit decât să acopere cu ele mici pagube făcute prin casă“, râde Maria, „dar a promis că, atunci când va crește, îmi va cumpăra o brățară frumoasă“.

Mare iubitoare de călătorii în Franța, care le este și a doua patrie, familia Preotu transformă fiecare concediu într-o mică aventură. În Provence, spre exemplu, au urcat pe munți, au mers ore în șir cu bicicletele și au înnoptat la mici hanuri de țară. „Alteori ne-am răsfățat în restaurante cu stele Michelin ascunse în sate“, își amintește Maria, „sau ne-am bucurat de arome, peisaje, culori și de mirosul de lavandă“. De multe ori închiriază o casă în mijlocul naturii, pentru a putea savura în fiecare zi ritualul preparării mesei, de la cumpărăturile de zarzavaturi din piață până la plimbările lungi de după cină.

Totul pentru a simți mai bine spiritul locului, dar și pentru a petrece cât mai mult timp împreună. „Eu cred că viața îți oferă o lecție încă din momentul în care afli că urmează să ai un copil“, crede Maria. „După care copiii te fac să privești tot ce se întâmplă în jurul tău cu alți ochi și cu mai multă atenție, umilință și curiozitate“. Și, în cele din urmă, te învață cea mai prețioasă lecție dintre toate. Dragostea.