FacebookTwitterLinkedIn

La fel cum un roman bun este completat de următorul volum, și familia Note s-a întregit în Septembrie 2012, la nici un an dupa predecesorul său, cu Samsung Galaxy Note 2. Un telefon foarte așteptat care promitea mult și despre care pot spune că se ridică la înălțimea așteptărilor, Samsung fiind din nou cu un pas în fața competitorilor care au fost prinși nepregătiți la acest capitol deoarece până în acest moment concurența nu ne-a oferit nimic demn de comparat, susțin specialiştii de la Phone Geeks, divizia specializată de tehnică şi telefonie mobilă a EuroGsm.

Pentru a avea o imagine de ansamblu cu ce are de oferit Note 2 va trebui sa îl comparăm cu fratele său mai mare, spargătorul de gheață în această gamă. La prima vedere putem spune că vine cu o putere de procesare dublă, un ecran nou de dimensiuni mai mari și o baterie de capacitate mai mare. Acestea sunt doar diferențele majore dar haideți să aruncăm o privire la ceea ce îl face să ticăie:

Principalele puncte forte:

– Quad-band GSM and quad-band 3G cu suport 21 Mbps HSDPA și 5.76 Mbps HSUPA

– Opțional conectivitate LTE

– 5.5″ Touchscren Super AMOLED capacitiv cu 16M culori de rezoluție HD (720 x 1280 pixel); Corning Gorilla Glass 2

– Android OS v4.1 cu TouchWiz launcher

– 1.6 GHz quad-core Cortex-A9 CPU, Mali-400MP GPU, 2GB of RAM, Exynos 4412 Quad chipset

– Stylus activ S Pen cu integrare profundă în sistemul de operare

– Camera de 8 MP cu lentilă wide-angle, autofocus, LED flash, detecția feței, a zâmbetului și a clipirii

– Înregistrare video HD 1080p la30fps

– Memorie internă de 16/32/64GB și loc pentru card microSD de până la 64GB

– Acces gratuit la 50 GB spațiu de stocare în cloud, prin DropBox

– Wi-Fi Dual-band 802.11 a/b/g/n

– GPS cu conectivitate A-GPS; suport GLONASS, și busolă digitală

– Suport NFC

– Bluetooth v4.0 Stereo

– Radio FM cu RDS

– Port microUSB cu USB host si TV-out (1080p), MHL și încărcare

– Accelerometru, gyroscop și senzor de proximitate

– Jack audio standard de 3.5 mm

– Calitate foarte bună a sunetului

– Foarte subțire la doar 9.4mm

– Camera secundară pentru apeluri video de 1.9MP

– Editor de documente și manager de fișiere preinstalate

– Suport pentru codecuri video și audio foarte bogat

– Baterie imensă de 3100 mAh

Puncte slabe:

– Dimensiune foarte mare

– Construit în totalitate din plastic

Samsung Galaxy Note II N7100 a primit un bine meritat upgrade al ecranului, de la varianta de matrice PenTile (care la momentul respectiv a fost singura soluție pentru a folosi în mod corespunzător S Pen, un chipset puternic și o experiență S Pen îmbunătățită.

Zic experiență deoarece S Pen-ul nu vine doar ca un simplu stylus atașat la un Galaxy S III cu steroizi ci își face loc în fiecare colțișor al sistemului de operare făcând din Note II un gadget complet utilat pentru distracție, productivitate sau ambele îmbinate armonios.

Concluzii

De această dată Samsung chiar s-a întrecut pe sine, unii prieteni și cunoscuți care l-au văzut sau au auzit ce poate Samsung Galaxy Note II N7100, compară funcțiile lui cu tehnologia la care producătorii Star Trek din 1966 în coace nici nu visau. Dacă începuturile touchscreenurilor presupuneau o apăsare serioasă (nu atingere) și stylusurile erau niste simple bețe de plastic cu care zgâriai ecranul, telefoanele din generația de azi reacționează la simpla atingere, iar telefoanele viitorului se pare că vor funcționa chiar fără atingere.

Da! Ați înțeles corect părerea mea, și anume că nu mai este mult până când și atingerea ecranului va rămâne o relicvă, iar atunci vom putea privi la Note II ca la un deschizător de drumuri, ceea ce chiar este în momentul de față.
Nu mă declar fan Samsung dar, cu toate că materialele folosite nu sunt chiar ceea ce ne-am fi așteptat (cu părți din aluminiu nu creștea mult greutatea dar cu siguranță era mult mai robust), iar dimensiunile îî fac pe mulți să strâmbe din nas, noi înțelegem că dacă aveai toate inovațiile îngrămădite într-un device mai mic nu le puteai folosi la capacitate maximă.

Sub deviza „Fii creativ” Samsung a înglobat o putere de calcul demnă de o tabletă sau chiar mai mult, cu procesorul Quad Core si cei 2GB de memorie RAM, zilele în care trebuia să aștepți câteva secunde pentru operații banale – căutare contacte, accesare meniu, setări etc – au trecut, iar noul S Pen nu este doar un stylus ci o parte integrantă din Samsung Galaxy Note II N7100, putând spune că fără acesta toată magia ar dispărea.

Cu o camera deosebita, însoțită de un ecran HD Super Amoled, tot ce vezi poate prinde viață, mai ales că și aici procesorul își spune cuvântul. Dacă în trecut – pe vremea aparatelor cu film – făceai 2-3 poze după câteva minute de gândire și calcule, acum ai posibilitatea să alegi poza perfectă din rafala făcută în câteva secunde la calitate maximă.

Ca și concluzie finală salutăm atacul Samsung la adresa smartphone-urilor prin Note II, un telefon pentru care cuvântul ”complet” nu mai are nicio valoare, acesta fiind mai mult decât un Galaxy SIII dospit și cu pix – așa cum unii îl consideră – și așteptăm cu nerăbdare ca să apară si concurența în ecuație, să nu lase această piață de nișă neexploatată.

Pentru mai multe detalii și un review complet consultați GeekView de la EuroGsm.