FacebookTwitterLinkedIn

OMV Petrom estimează că OUG 114/2018, modificată în acest an prin OUG 19/2019, va diminua rezultatul din exploatare al grupului cu 40 de milioane de euro, potrivit raportului cu rezultatele pe primul trimestru al anului emis de companie.

De asemenea, OMV Petrom susține că actualul cadru legislativ reprezintă o piedică în luarea unei decizii finale privind investiţii în proiectul Neptun Deep, perimetrul din Marea Neagră în care compania şi ExxonMobil deja au investit peste 1 miliard de dolari. Amânarea deciziei de investiţie pentru Neptun Deep vine în contextul în care producţia de gaze a OMV Petrom din primul trimestru al anului a scăzut abrupt, cu 8%, faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe de altă parte, OMV Petrom a încheiat primul trimestru din 2019 cu vânzări de 5,4 mld. lei, cu 11% mai mari faţă de T1 2018, şi cu un profit net de 1,15 miliarde de lei, cu 35% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

________________________________________________________________________

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a semnat contractele de achiziţie de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chişinău, pentru cele şapte loturi ale investiţiei, iar ordinul de începere a lucrărilor va fi emis pe 2 mai, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, relatează Agerpres.

Transgaz derulează această investiţie prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 de către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a SNTGN Transgaz SA.

________________________________________________________________________

România a importat cantităţi din ce în ce mai mari de gaze naturale şi energie electrică, în ultima jumătate a anului trecut şi în primul rimestru al anului în curs, arată datele furnizate de ANRE şi de OMV Petrom citate de ZF.

În ianuarie 2019 importul de gaze naturale a crescut cu peste 55% faţă de ianuarie 2018, de la 2,747 milioane MWh la 4,260 milioane MWh, arată cel mai recent raport de monitorizare a pieţei gazelor naturale întocmit de ANRE. Producţia curentă a crescut cu 2,33%, de la 9,549 milioane MWh la 9,772 milioane MWh.

________________________________________________________________________

Prețul final al gazului achitat de consumatorii casnici din România a rămas în trimestrul al patrulea al anului trecut cel mai redus din Uniunea Europeană, de 3,51 eurocenți/KWh, în pofida majorării cu aproximativ 20% față de ultimul trimestru al anului trecut, arată datele unui raport al directoratului general de energie al Comisiei Europene, scrie Profit.ro.

________________________________________________________________________

Transgaz , transportatorul naţional de gaze naturale, a obţinut dreptul de a începe lucrările la conducta ”Ţărmul Mării Negre – Podişor  pentru preluarea gazului din Marea Neagră”, care va traversa judeţele Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, urmând să fie conectată apoi cu coridorul de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), potrivit ZF.

Proiectul este estimat la 360 milioane euro, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.

________________________________________________________________________

România a importat în luna ianuarie 2019 o cantitate de gaze de 4,2 milioane de MWh, în creştere cu 55% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la un preţ mai mare cu 37%, potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) citat de Agerpres.

În ianuarie 2018, importurile curente au fost de 2,7 milioane de MWh.