FacebookTwitterLinkedIn

Producţia internă de petrol a scăzut în primul semestru al anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în pofida faptului că principalele resurse de energie primară au fost în creştere, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Principalele resurse de energie primară în perioada ianuarie – iunie 2019 au prezentat o valoare totală de 17.239.000 tone echivalent petrol, în creștere cu 241.000 faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Producţia internă a însumat 10.178.000 tone, în scădere cu 155.000 tone faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 7.060.000 tone.

_______________________________________________________________________

Rompetrol Rafinare a finalizat o investiţie de aproximativ 3 milioane dolari pentru modernizarea unor instalaţii la rafinăria Petromidia, în vederea optimizării producţiei de carburanţi, relatează ZF.

“Proiectele implementate recent ne vor ajuta să creştem şi volumele obţinute, dar să ajungem şi la o mai mare flexibilitate în adaptarea la cerinţele pieţei”, a declarat Yedil Utekov, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

_______________________________________________________________________

Guvernul va adopta programul de iarnă în domeniul energetic, prin care se stabileşte nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii energiei electrice, pe care producătorii trebuie să-l asigure până la data de 1 noiembrie 2019, a anunţat prim-ministrul Viorica Dăncilă, relatează Agerpres.

_______________________________________________________________________

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, se gândește să cumpere active ale distribuitorilor și furnizorilor CEZ sau Enel din România, și urmează în acest sens să angajeze consultanți specializați în fuziuni și achiziții, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, potrivit News.ro.

_______________________________________________________________________

Vânzările de motorină înregistrate de grupul MOL în România au crescut în primul semestru cu 3,1%, la 262.000 tone, în timp ce pe segmentul de benzină compania a avut o scădere uşoară, de 1,3%,  la 77.000 tone, potrivit raportului finaciar citat de ZF.

În primele şase luni, Grupul MOL a obţinut un EBITDA de 1,15 miliarde dolari, ceea ce înseamnă exact jumătate din ţinta anuală orientativă pe anul 2019.

_______________________________________________________________________

Totalul investiţiilor necesare în sectorul energiei electrice pentru perioada 2019-2030 este de circa 14 miliarde euro, pentru reţele electrice fiind estimate investiţii de aproximativ 500 milioane euro anual până în 2030, conform proiectului “Strategiei energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”.

Costurile pentru reţele electrice includ proiectele de interconectare şi de dezvoltare a reţelei prevăzute în Planul de Dezvoltare al Transelectrica pentru 2016-2025 şi continuarea acestuia până în 2030, precum şi nivelul estimat al investiţiilor în reţele de distribuţie, informează Agerpres.