
Ioana Pascal, absolventă a Faculății de Științe Politice și Comunicare și a unui curs de design la Institutul European de Design din Milano, în vara ultimului an de facultate, a mers în Chicago cu programul „Work and Travel” și a lucrat într-un magazin „cochet”, după cum îl caracterizează. Experiență din care, spune ea, a învățat cum să își gestioneze mai bine afacerea pe care o începuse în urmă cu ceva vreme la Constanța – un magazin de bijuterii.
De exemplu, în magazinul din Chicago a înțeles că, pentru a merge bine vânzările și pentru a nu exista frustrare în rândul anagajților, ei trebuie să vorbească de la același nivel cu clienții. O altă lecție importantă a fost aceea că în cadrul business-ului pe care îl conduci trebuie să faci diferența între angajați și afacerea ta, fiindcă de cele mai multe ori pe angajați nu-i interesează la fel de mult ca pe proprietar să meargă afacerea, ei pot acumula experiență și se pot angaja în altă parte, ulterior.
În Statele Unite, a priceput și că business-ul nu trebuie să se adreseze prietenilor, mai precis nu-ți deschizi un magazin să vinzi cunoștințelor tale, ci prietenii pot fi, în cel mai bun caz, un motor de comunicare, ei să împrăștie vestea. „E foarte bine dacă reușești să separi relațiile personale de business”, subliniază Ioana Pascal.
Inițial, magazinul Obsidian a fost amenajat într-o zonă comercială din Constanța, între timp, a mai fost deschis un magazin tot în Constanța, însă care nu genera suficient profit și cele două antreprenoare, Ioana Pascal și mama sa, au trebuit să regândească businessul. Acesta a fost și cel mai dificil moment pentru tânăra antreprenoare. Însă, a fost și primul pas pentru a pune temeliile showroom-ului de la Piața Romană și de a aborda piața bucureșteană. În prezent are în jur de cinci angajați.
Ioana Pascal alocă peste zece ore pe zi business-ului său, iar în showroom-ul din Capitală aflăm că perlele „before breakfast” sunt un must, că vintage-ul este o stare de spirit, iar Ileana Cosânzeana este un colier statement care nu trece neobservat. Bijuteriile comercializate sub brandul Obsidian se adresează unui public feminin, cu venituri medii, de peste 20 de ani. Totuși, Ioana Pascal susține că și bărbații au început să fie mai deschiși când vine vorba de bijuterii. De aceea nu privilegiază numai femeile și consideră că și bijuteriile pentru bărbați sunt o nișă încă puțin exploatată pe care ar vrea să o testeze în viitor.
Anul acesta, cea mai mare comandă a fost de aproape 2.000 de euro, iar ca planuri de viitor spune că va investi 8.500 de euro în amenajarea unui nou sediu al firmei în Constanța, unui spațiu dedicat magazinului online cât și gestionării acestuia. Alți 5.000 de euro vor fi alocați relansării magazinului online, cu un nou design și interfață și cu o nouă abordare de comunicare.
Anul trecut, Obsidian, a avut afaceri de peste 354.000 lei, respectiv 79.700 de euro .
Foto Credit: Anca Buzea Make-Up
Forbes Small Business: Clos de Colombes – Colțul de rai al antreprenoarei Anne-Marie Rosenberg
Forbes Small Business: Atelier Interesart, despre oameni și flori
Despre forme și fond, Izzidesignbox
Forbes Small Business: Machetele auto, pasiunea unui antreprenor nonconformist
Forbes Small Business: The Coffee Factory sau ce aromă are succesul
Forbes România lansează ediția specială „Small Business – România celor mici”