
Trecerea de la postura de angajat la cea de antreprenor a fost rapidă, spune el, iar „siguranța a venit din constatarea faptului că o bună parte din munca mea întreținea aproximativ 11 angajați”, își mai amintește.
A investit circa 7.000 de euro, economii proprii, în echipamentele de birotică și în achiziționarea unui automobil. „Cel mai important investitor moral și material a fost soția mea. Ea a crezut în mine și m-a încurajat”, spune Constantin Alupoaei. Primii bani i-a câștigat în trei zile, mai exact în 72 de ore, fiind avansul din valoarea unui mobilier realizat pentru birourile unei firme de cartografiere. „Încă mai păstrez desenele din comanda lor”, menționează designerul.
De obicei, după cum mai spune, câștigurile fluctuează lunar, „pot spune că de la zero către patru cifre”.
„De multe ori câștigurile din activitatea de design interior susțin producerea celor de design de obiect. Ce câștigi din produs poți cheltui. Este un circuit anormal”, conform spuselor sale.
Cea mai dificilă perioadă cu care s-a confruntat a fost odată cu declanșarea crizei financiare. „Am simțit cu toții acest lucru. Domeniul constructiilor, a reabilitarilor de locuinte private a scazut simtitor”, adaugă el.
În cadrul Izzidesignbox, Constantin Alupoaei și-a adus alături un prieten pentru partea sepcializată de grafică și web, iar dincolo de titulatura de angajat pe care o are, se bucură și de un mare respect din partea fondatorului. „Eu depind de el, el depinde de mine. Balanța responsabilităților ține activitatea noastră în echilibru”, mai spune antreprenorul.
În ceea ce privește greșelile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, designerul susține că „greșeala pe care cred că am făcut-o ține de nivelul de acțiune. Am crezut că încă mai am de învățat, de asimilat. Am așteptat! Nu trebuie făcut așa. Ai ceva de făcut și vrei să faci? Acum trebuie, nu mai aștepta! Standardele tu ți le impui”.
Deși a termiant un colegiu cu profil arhitectură, mai târziu a ales să studieze în cadrul Universității „Tibiscus” la Facultatea de Design, ca ulterior să aleagă designul în detrimentul arhitecturii. „Sunt mult mai atașat de un obiect decât de o construcție, am avut norocul să aleg și să trec prin ambele experiențe în momentul studiilor, iar designul a câștigat!”, punctează el. În opinia sa, amenajările și mobilierul satisfac latura inventivă nativă, împreună cu pregătirea sau experiența estetică.
VEZI GALERIE FOTO AICI
Industria creativă pe plan local, potrivit lui Constantin Alupoaei, se dezvoltă cu forța unei avalanșe, iar la creativitate România este cotată printre țările fruntașe din Europa. „Românul e un creativ înnăscut. Strict vorbind de design, deschiderea către piețele internaționale reprezintă viitorul. Piața locală nu are putere de absorție reală pentru produsele realizate de noi. Participarea la târgurile internaționale, la concursuri dovedește că realizăm design competent”, conchide el.
Dacă investiția majoră pentru fondatorul Izzidesignbox, a fost realizarea și utilizarea unui modul pe baza unui container naval care constă într-un birou, magazin și prototip, o altă sumă, de 20.000 de euro, va fi alocată pentru promovarea business-ului, către expoziții și producție.
Constantin Alupoaei va fi primul designer din țară care a construit un modul pe baza unui container naval, iar proiectul beneficiază și de o finanțare din fonduri guvernamentale în valoare totală de 10.000 de euro. Cu acest proiect, Izzidesignbox a câștigat primul loc într-o competiție a IMM-urilor deja implementate.