Ion Țiriac este cel mai bogat român, conform Forbes 500, cu o avere de 5,4 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut, după finalizarea tranzacției prin care omul de afaceri și-a vândut participația pe care o mai deținea în cadrul UnicreditȚiriac Bank.
Pe locul doi se află Ioan Niculae, fondatorul grupului InterAgro, care are o avere de 3 miliarde de lei, în scădere față de anul precedent.
Pe locul trei se află în premieră, frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii grupului Dedeman, cu o avere de 2,5 miliarde de lei, aceasta reprezentând una dintre cele mai puternice ascensiuni în ediția din acest an a Forbes 500.
Între românii cu averi de peste un miliard de lei se mai află și Zoltan Teszari, fondatorul RCS-RDS, oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu și Radu Dimofte, precum și frații Marius și Emil Cristescu și Vasile Didilă și Gruia Stoica.
Din acest an, Forbes România calculează averile oamenilor de afaceri români în monedă națională. În plus, după modelul Forbes SUA, care a stabilit ca limită de intrare în topul lor internațional pragul de un miliard de dolari, am decis asupra valorii de 500 de milioane de lei ca un nivel minim pentru a-i include pe oamenii de afaceri români pe lista celor bogați.
Nu în ultimul rând, am ascultat sugestiile și recomandările pe care le-am primit pe parcursul ultimilor ani și am decis să realizăm și un top al celor mai importante și valoroase 500 de companii deținute de oameni de afaceri români.
Astfel, în topul Forbes 500 al companiilor vor putea fi regășiți oameni de afaceri cu una, două sau mai multe companii, ca o dovadă a faptului că în zilele noastre este mai important ca oricând să existe companii suficient de performante și bine organizate pentru a face față, fără probleme, schimbărilor de acționariat, oricât de dramatice ar fi acestea.
Afacerile cumulate ale celor mai valoroase 500 de companii au depășit anul trecut 100 de miliarde de lei, în creștere cu 8% față de anul precedent și aveau un număr total de angajați de aproape 200.000.
Evaluarea averilor oamenilor de afaceri incluși în top are la bază metodologia de calcul realizată de Forbes România, pornind de la multiplii medii pentru cifra de afaceri, profitul net și capitalurile proprii, precum și un set de coeficienți aplicabili fiecăruia dintre acești indicatori financiari, pentru estimarea cat mai corectă a valorii companiilor.
Multiplii au fost furnizați de analiștii casei de consultanță Filipescu Vișa Financial Advisors, pe baza propriei analize a tranzacțiilor care au avut loc în România în ultimii 10 ani, în toate domeniile și sectoarele de activitate. Acolo unde nu au existat suficiente date pentru a obține un multiplu relevant au fost folosite surse externe relevante.
Practic, pentru fiecare companie au fost obținute valori folosind multiplii medii și rezultatele financiare, iar fiecare valoare a primit o anumită pondere pentru a obține rezultatul final. În unele dintre cazuri, pe măsura informațiilor disponibile, au fost luate în calcul și proprietățile imobiliare, care au fost evaluate conform multiplilor oferiți de consultanții din piața imobiliară.
Informațiile au fost obținute din surse publice, de pe site-ul Ministerului Finanțelor, de la Registrul Comerțului, din bazele de date ale portalului listafirme.ro sau de la oamenii de afaceri intervievați.
Clasamentul prezentat și valorile estimate ale averilor oamenilor de afaceri reprezintă opinia Forbes Romania, neputând reprezenta o garanție pentru orice terță persoană în sensul bonității unei anumite persoane sau companii.