Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Sănătate |
|

Forbes Medical şi exodul medicilor

medical.jpg
Prima ediţie a Forbes Medical a adus astăzi în discuţie problema exodului medicilor români.  O perspectivă reală în carieră şi o mai bună comunicare  s-au dovedit a fi esenţiale pentru toate părţile implicate în dezbatere.

Forbes România a încercat să găsească răspunsuri la problemele ridicate de exodul medicilor şi a adus la masa dezbaterii reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai sistemului medical privat, ai Casei de Asigurări şi medici.  Cu toţii au fost de acord că venitul scăzut este doar una dintre cauzele exodului.

“Mobilitate există peste tot în lume, dar problema este mai serioasă la noi, pentru că de vină sunt şi condiţiile de muncă şi posibilităţile reduse de dezvoltare în carieră”, a susţinut Raed Arafat, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii. Şi profesor doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Consiliului Medicilor din România, a arătat că deşi doar 3% din medici au venituri la nivel european,  pe locul 1 în cauzele exodului este modul în care e tratat medicul.

“Redarea demnităţii medicului este esenţială, iar consecinţele nu sunt doar financiare (pierderile educaţionale ale statului român sunt de 3 miliarde de euro) , ci şi pentru pacienţi”, a spus preşedintele CMR.

Vezi aici imagini de la evenimetul Forbes Medical.

Doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a pus accentul asupra nevoii de independenţă a medicilor , ca parte a redobândirii demnităţii. “Altfel e ca şi cum am trata o hemoragie dându-i pacientului câte puţin fier şi apoi încă puţin sânge, în loc să identificăm cauza”.

Doctorul Gabriel Dinu a întărit ideea că medicii pleacă din cauza incompetenţei de la conducerea secţiilor, adăugând şi că sistemul de examinare este învechit, neadaptat şi mulţi medici bine pregătiţi să nu îi fac faţă. Sorin Ghiea, medic radiolog care a trăit experienţa expatrierii, a readus în discuţie cauza financiară, care, subestimată, poate duce la “împietrirea” unui profesionist prin definiţie atent la ceilalţi.

Pe de altă parte, doctorul pediatru Gheorghe Chiriac Babei a subliniat faptul că, din punctul său de vedere, cel mai important aspect este poziţia medicului în societate, nu neapărat aspectele financiare, de aceea dacă „doctorului în această lume i se cere o clipă din viaţa lui, să îi întoarcem clipa, poate nu cu bani, pentru că nu avem, dar cu respect şi cu condiţia de a nu mai fi terfelit”.

În timp ce profesorul Astărăstoae a pus la îndoială capacitatea sistemului privat (încă destulde mic) de a atrage medicii, doctorul Bogdan Pană, directorul executiv al reţelei Medicover, a subliniat că sunt anumite competenţe care se pot face doar în privat şi că există medici care lucrează chiar şi voluntari. 

Gheorghe Chiriac Babei a subliniat faptul că, din punctul său de vedere, cel mai important aspect este poziţia medicului în societate, nu neapărat aspectele financiare, de aceea dacă „doctorului  i se cere o clipă din viaţa lui, să îi întoarcem clipa, poate nu cu bani, pentru că nu avem, dar cu respect şi cu condiţia de a nu mai fi terfelit".

Printre soluţiile prezentate au fost responsabilizarea rezidenţilor, pe de o parte, apoi modificarea climatului de muncă, după cum a propus Raed Arafat, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii. O altă soluţie ar fi iniţiativele private de sponsorizare a medicilor care vor să se specializeze  în străinătate, pentru a se  întoarce apoi, precum programul SHI Training Fellowship al omului de afaceri Eli Davidai, reprezentat la Forbes Medical de Loredana Vişa. O perspectivă reală în carieră şi o mai bună comunicare  s-au dovedit a fi esenţiale pentru toate părţile implicate în dezbatere.

Din 2007 până acum, peste 15.000 de medici au plecat să profeseze peste hotare şi doar 624 s-au întors, în condiţiile în care totalul medicilor din România este acum de 40.000. Printre cele mai afectate specialităţi se numără anestezia de terapie intensivă, medicina de urgenţă, radioterapia şi radiologia.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii