Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Forbes Kids: Învățăturile unui copil de cinci ani către o businesswoman

Rodica si Maria #1ok
Când viața unui medic transformat în antreprenor începe să graviteze în jurul unei micuțe domnișoare îndrăgostite de modă, rezultatul nu poate fi decât un delicat duet artistic, la feminin.

Cu Rodica Ghionea am stat de vorbă pentru prima dată la umbra… proiecțiilor tridimensionale ale unui copac tăiat în laser. Se întâmpla acum șase ani, pe când pregăteam proiectul-pilot al revistei ForbesLife și pusesem ochii, pentru secțiunea de design, pe cabinetul stomatologic CityDent.

Proaspăt ieșit din mâna lui Mihai Vărzan, un arhitect român care își făcuse ucenicia în echipa ultra-premiatului Eduardo Souto de Moura, locul semăna mai degrabă cu o mică galerie minimalistă decât cu o clinică în care multe halate albe vorbesc în șoaptă despre viitoarele tratamente la care urmează să te supună. Faptul că pereții erau vopsiți în movul lui Alexander McQueen spune totul despre spiritul locului, iar prima noastră discuție s-a axat pe echilibrul dintre viața de femeie de afaceri și cea de medic stomatolog. „Să mă întrebi dacă m-aș întoarce la stomatologie e ca și cum l-ai provoca pe Ilie Năstase la o partidă de tenis“, glumea ea atunci.

Dacă femeia de afaceri a câștigat meciul cu medicul stomatolog – conducerea propriei clinici nu-i mai permite să acorde atât de mult timp practicării medicinei – l-a pierdut însă, detașat, pe cel cu statutul de mamă. De când a apărut Maria Carolina, acum în vârstă de 5 ani și 10 luni, totul se învârte în jurul ei. Și, reiterând discuția noastră despre echilibru dintr-un nou punct de vedere, am provocat-o pe Rodica să-mi dezvăluie câteva dintre secretele unei relații mamă-fiică în care ambele personaje iubesc moda și au un simț estetic foarte bine dezvoltat. Urmează un îndrumar personal despre micile bucurii ale vieții.

O zi obișnuită…

…începe cu pregătirea pentru grădiniță. Momentan avem un hobby, și anume acela de a ne documenta pe internet pentru a descoperi noi împletituri de păr, pe care apoi le realizăm împreună. Și, tot dimineața înainte de plecare citim împreună cartea pe care o are Maria ca temă. Programul meu de lucru se întrerupe apoi în jurul orei 14:30, când o iau de la grădiniță. Când avem timp liber, dansăm și facem coregrafii foarte frumoase, cu piese alese de Maria din topul Billboard SUA, de pe iPhone-ul meu. Câteodată mă surprind uitându-mă admirativ la ea și am acel sentiment minunat de împlinire al oricărui părinte.

Rodica si Maria #2okModă

Pe zi ce trece observ cum evoluează în opinii și gusturi, impunându-și propria părere atunci când se îmbracă. Un element foarte interesant este acela că Maria e foarte încântată când purtăm haine și ținute asemănătoare. Eu sunt atrasă de design, culoare și materiale, iar această pasiune i s-a transmis cu siguranță și ei.

Busolă interioară

Generațiile noi beneficiază de un ADN îmbunătățit, iar simțurile sunt mult mai dezvoltate la ei. Îți dau un exemplu: eram într-un aeroport, căutând un magazin de jucării, iar Maria mi-a spus, foarte clar și răspicat, că trebuie să-l găsim neapărat, fiindcă „de acolo își va cumpăra un pluș identic cu porcușorul de Guineea pe care îl are acasă“. În momentul în care am ajuns la magazin și am văzut că pe raft se afla un pluș de exact aceeași formă, culoare și dimensiune, mi-am dat seama că Maria avusese o intuiție foarte clară.

Talente

Maria are înclinație spre partea artistică: îi place să cânte, să exerseze la pian, să deseneze și să danseze – chiar își face singură anumite coregrafii. În ultima vreme este foarte încântată de tango, îi place să-l asculte dar și să-l danseze. Oricum, e la vârsta la care trebuie să experimenteze activități dintre cele mai diverse, pentru a-și putea descoperi și alege singură pasiunile pentru mai târziu.

Povești

Avem o poveste doar a noastră, cu trei personaje: Chloe (râma), Coco (maimuța) și Djumbo, elefantul. În fiecare seară e câte o nouă aventură, iar întrebarea ei – „Mami, hai spune-mi ce au mai făcut Chloe și Coco“ – mă face să zâmbesc și pornim într-un nou episod inventat pe loc de mine.

Spirit antreprenorial

Am fost surprinsă când, la un moment dat, mi-a zis că ar vrea să deschidem un magazin frumos de bijuterii. Am întrebat-o de ce tocmai bijuterii și mi-a zis „Pentru că sunt scumpe și putem să facem bani mulți, cu care să ne cumpărăm apoi păpuși, jocuri și tot ce ne dorim noi“. Primii ei bani câștigați au fost din vânzarea propriilor desene. Ia ore cu un profesor de desen, îi place foarte mult, iar la un moment dat am făcut o expoziție în casă, membrii familiei cumpărând câte un desen. Prețul a fost stabilit de ea. Iar de câte ori vine la cabinet, scrie rețete și folosește parafa de medic, însă numai după ce face un mic inventar al produselor de stomatologie pe care le avem pe stoc.

Lecție de viață

De când sunt mamă, am învățat să înțeleg mai bine problemele oamenilor din jurul meu și să ofer sprijin și ajutor acolo unde e nevoie. Viața nu poate fi departajată: nu te poți purta frumos cu copilul tău, iar la câteva ore să devii un om coleric, care nu-i respectă pe cei din jur. În același timp, cred că toți oamenii se pot schimba în bine dacă își doresc asta la un moment dat, pentru că Dumnezeu este prezent în noi toți.

 Fotografii de Dana & Stéphane Maitec

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii