Într-un moment în care societatea românească resimte o nevoie de exemple de succes, de oameni „de urmat”, Forbes România va aduce pentru a treia oară în fața publicului adevărații eroi și promovează modele veritabile, cei care contribuie la progresul societății, la instituirea și consolidarea valorilor în sistemele existente.
VEZI ȘI: Topul celor mai influente femei din România
Modelele sunt oameni de excepţie, oameni care şi-au lăsat amprenta în mai multe domenii. Aceștia au contribuit prin activitățile lor la progresul societăţii, iar ei reprezintă o autoritate cu expertiză. De-a lungul ultimelor două ediții Forbes Heroes, Forbes a identificat etape principale ale „devenirii unui erou”, cei circa 50 de speakeri purtând publicul într-o călătorie inițiatică prin toate cele patru stadii: pornind de la dorința de schimbare în mai bine, de a avea curaj, în sesiunea Be brave and challenge everything, la luarea inițiativei și perfecționarea practicilor folosite, în sesiunea Practice & get better, la depășirea propriilor limite și inovarea continuă, în sesiunea Design, imagine and create, ajungând, în final, la stadiul de experți care schimbă opinii și îi conduc pe ceilalți spre succes, în sesiunea Step up and take the lead.
CITEȘTE ȘI: „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Deși aflați într-o etapă sau alta a drumului spre succes, toți eroii Forbes își dedică timpul, energia și resursele pentru construirea unui context social mai bun, începând cu industria în care activează, până la problemele de amploare ale societății românești. Cele patru exemple de mai sus sunt doar o mică parte dintre cei care au împărtășit cu publicul lecțiile lor de viață în cadrul celor doua ediții Forbes Heroes. Pentru că spusele lor au oferit o perspectivă mai largă asupra mediului în care trăim și au venit la pachet cu sfaturi și experiențe demonstrate, Forbes Heroes va continua și anul acesta, aducând în fața publicului adevăratele valori ale României.
Forbes Heroes Ediția 2017
Ana Maria Brânză: Sportivă, campioană olimpică la spadă
Andreea Bădală: Owner și designer, Murmur
Cătălina Ponor: Sportivă, campioană olimpică la bârnă
Ciprian Lăduncă: CFO, Metropolitan Life România
Claudiu Jojatu: Digital Director, Agenția Friends\TBWA
Codruța Vulcu: Organizator și director Festival ARTmania
Damian Drăghici: Artist, Damian & Brothers
Edmond Niculușcă: Președinte A.R.C.E.N.
Ionuț Nițoi: Director, Carrefour Colentina
Iosif Király: Arhitect, artist vizual, fotograf, profesor, Fotografie și imagine dinamică, UNARTE
Laura Călin: Owner, V for Vintage
Mircea Mureșan: Organizator și director executiv East European Comic Con
Narcisa Lecușanu: Sportivă, fostă jucătoare de handbal
Roxana Șunică : Marketing Manager, Asociaţia Recolamp
Virgil Stănescu: Sportiv, fondator Sports Hub
Ediția 2016 a evenimentului Forbes Heroes a avut ca protagoniști 14 eroi ce au rememorat și au împărtășit publicului lecțiile incredibile pe care le-au primit de la viață și pe care le-au ambalat precum o „rețetă” universală a succesului.
Adrian Buga, istoric: „Pentru fiecare artist pe care l-am recuperat am încercat să-i aflu povestea vieții, să-l prezint cu o anumită identitate și să-l poziționez pe el înaintea mea. Mă consider doar un mesager al acestor artiști”.
Andreea Răducan, sportivă: „Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face exact același lucru. Nu am nici cel mai mic regret și sunt convinsă că orice aș fi făcut, chiar dacă aș fi depus la fel de multă muncă, nu cred că aș fi putut să trăiesc momentele unice pe care mi le-a oferit sportul de performanță”
Bogdan Buta, organizator Untold: „Am avut joburi necalificate, dar am învățat ce înseamnă munca și să apreciez pe oricine muncește, indiferent de forma muncii. M-am întors de acolo schimbat. Dacă înainte, în timpul voluntariatului, eram timid și nu m-aș fi încumetat să organizez ceva, când am venit eram mult mai hotărât pe ceea ce voiam să fac”
Cătălin Dobre, Executive Creative Director la B.V. McCann-Erickson România: „În prezent, găsești foartă multă inspirație pe internet. Mai mult, folosirea internetului conduce la arderea etapelor de documentare și de studiu, etape care, înainte, consumau mult timp și energie”.
Camil Moldoveanu, Campion Mondial jiu-jitzu brazilian: „Sportul nu mă definește, ci mă completează și mă echilibrează foarte mult. Cred în lucrurile învățate în jiu-jitsu și le-am întâlnit atât în viață, cât și în business”
Cristi Puiu, regizor: „Niciodată să nu asculți de sfaturile pe care nu le-ai cerut“
Epsică Chiru, director general adjunct Apa Nova: „Avem grijă de acest oraș. Oamenii de la Apa Nova sunt prezenți în orice moment pentru a reacționa la nevoile Bucureștiului”
Florin Piersic Jr, actor și regizor: „Dacă nu realizezi pe moment că omul respectiv a avut un impact asupra ta, o vei face mai târziu când îți vei da seama că respectivul și-a lăsat amprenta asupra ta și că ați rezonat”
Irina Alexandru, Co-fondator Vector Watch: „Încercam să construiesc un business pe cont propriu și mi-am așternut pe hârtie obiectivele, iar după doar trei luni mi s-au împlinit. În acea perioadă l-am cunoscut pe Andrei Pitiș, fondatorul Vector Watch, cu care am rezonat din prima clipă.”
Leon Dănăilă, neurochirurg: „Neurochirurgia este regina artelor chirurgicale. Pentru a fi nerurochirurg trebuie să ai calități deosebite, să ai ochi de vultur, inimă de leu și forță fizică, indiferent de vârstă. Pentru că vârsta este doar o cifră”.
Marius Gane, ambasador al României în alpinism: „În alpinism, colaborarea este vitală. Faptul că partenerul care te asigură în coardă ține în acea coardă viața ta creează o legătură puternică, bazată pe încredere și responsabilitate reciprocă”.
Mugur Pop, Fondator Terra Dacica Aerata:
”Să aveți îndrăzneala să alegeți lucrurile pe care le iubiți”
Vlad Eftenie: profesor, arhitect și fotograf: „Să beneficiezi de timpul tău, astăzi, este darul cel mai de preț”.
Virgil Stănescu, sportiv: „Ceea ce vedeți la televizor sunt lucruri exersate zi de zi, din nou și din nou, pentru ca atunci când ni se ivește o oportunitate să luăm decizia corectă. 90% din timp ne antrenăm, ca să putem performa în restul de timp de 10%. Un sportiv învață de mic că trebuie să fie cel mai bun”.
La ediția 2015 a evenimentului Forbes Heroes, 13 eroi au povestit despre visurile pe care și le-au împlinit și despre cum au reușit să depășească situațiile dificile care s-au strecurat în momentele importante în viața lor:
Șerban Alexandru, cofondator Headvertising: „În mod direct suntem responsabili pentru finanțarea, la propriu, a porcăriilor care ne deranjează în ziua de azi și suntem la fel de responsabili, pentru că am influențat, deci, direct, desființarea valorii”
Bogdan Boeru, fondator TNT Brothers: „În 2005, când am început, m-am dus la Aeroclubul Romaniei, care e o instituție de stat, i-am adunat pe toți colegii și le-am spus că o să-mi fac un aerodrom. Au râs de mine”
Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București: „La ora asta, TNB e cel mai spectaculos teatru din Europa, iar consolidarea care s-a facut salvează teatrul și de un cutremur de 9 grade”
Dana Deac, președintele fundației Orange: „Mi-am dat seama că eram ca toți pământenii, eu, careeram atât de sigură că mie nu mi se poate întâmpla nimic și că orice se întâmplă în jurul meu nu are legătura cu mine”
Mihai Ghyka, consultant de marketing, Dalprincipe Consulting: „Psihologia spune că, la un feedback negativ, oamenilor trebuie să le dai trei feedback-uri pozitive, pentru a rămâne motivați”
Adrian Hădean, bucătar și blogger: „Școala nu încurajează spontaneitatea, creativitatea, ci învățarea, repetarea unor lucruri pe care le-au descoperit alții cu mult timp în urmă. Sistemul de învățământ ne învață să investim foarte mult într-un lucru perisabil ca memoria”
Vlad Ivanov, actor de film și teatru: „Făceam la clasă absolut toate treburile – spălam podeaua, plecam pe holuri și căutam fel de fel de recuzită, panouri, practic eram o trupă care se ocupa și de partea artistică, dar și de partea tehnică. Munca de a te implica în întregul proces de creație e o muncă extrem de frumoasă”
Mihai Miron, director general Ropharma: „Nu totul este ușor de la început, dar, dacă crezi cu tărie într-o idee, atunci legea atracției universale funcționează. Și atunci, acea plăsmuire pe care o ai în minte se transformă în realitate, într-o zi”
Radu Paraschivescu, scriitor și traducător: „În momentul în care nu funcționezi pe scena publică, vrei să fii acolo. De ce, nu știu. În momentul în care devii notoriu, s-ar putea ca notorietatea să râdă de tine”.
Alexandru Solomon, regizor: „Există acest motor al curiozității și al dorinței de a trăi alte vieți, asta îți asigură meseria de documentarist, dacă e o meserie. Eu zic că e, mai degrabă, un stil de viață”.
Răzvan Stoica, violonist: „În România, cultura se schimbă foarte mult, și chiar și radioul public se schimbă. Sunt mulți artiști care pot fi ascultați. În alte timpuri, nu aveam această oportunitate, dar lucrurile se schimbă”
Liria Themo, speaker: „Nu vă lăsați duși de inerție, tratați familia ca pe o felie importantă în viață, așa veți fi mai eficienți și veți avea o familie mai sănătoasă”
Mircea Tudor, inventator și fondator MB Telecom:„Am hotărât, după analize lungi, să ne urmăm visul și să facem
primul scanner robotizat. Azi suntem primii din lume care producem scannere pentru containere și camioane 100% robotizate. Utopia a devenit realitate”
La prima ediție a Forbes Heroes în 2014, 19 oameni de succes au povestit lungul lor drum de la un vis la un proiect de suflet realizat cu succes:
Traian Brumă, fondatorul Universității Alternative: „Universitatea Aletrnativă are la bază ideea că fiecare dintre studenţi este designerul propriei educaţii şi, într-un final, a propriei vieţi.”
Șerban Radu, co-fondator Cărturești: „de fiecare dată când găsim o formulă, îi spargem un colţ. Nu avem un tipar, pentru că îmi place ca locul să rămână viu. Nu cred că există o reţetă, dar dacă vrei într-adevăr să îi ajuţi pe ceilalţi, la un moment dat o să reușești.”
Raed Arafat, fondator SMURD: „S-au făcut mulți paşi importanţi. Dacă mă uit în urmă cu 23 de ani, ambulanţa ajungea într-o oră la urgenţele majore. Acum, în cazul unor accidente sau alte situaţii grave, cu mici excepţii care mai apar din când în când, sistemul funcţionează foarte bine. Vorbim de un proiect la care fiecare dintre noi a pus o cărămidă.”
Mirela Retegan, fondatoare Zurli: „Dacă faceți ceva și simțiți că vine din voi dar că aveți nevoie de concedii sau de pauze, ca să vă eliberați creierii, înseamnă că nu este acel lucru. Dacă mâine câștigați 5 milioane de euro la Loto și îi investiți în ceea ce faceți voi cu cea mai mare plăcere, atunci acel lucru trebuie să-l faceți!”
Mihai Marcu, antreprenor, președintele Consiliului de Administraţie al MedLife, fondator Romanian Business Leaders: „Românii au un feeling extraordinar în business. Citiţi, învăţaţi, dar să nu aveţi nici cea mai mică impresie că ceilalţi sunt mai buni decât voi. În România sunt mulţi antreprenori de anvergură care fac afaceri corecte.”
Mihai Gongu,director de creație la GMP Group: „Perseverența a fost calea prin care am reușit în publicitate. Pur și simplu am bătut la ușa publicității și am scris multe idei până când ușa mi s-a deschis.”
Mihai Constantinescu, CEO Artexim, organizatorul Festivalului internațional „George Enescu”: „Festivalul „George Enescu” l-a depăşit pe cel de la Salzburg (Austria), deşi acesta din urmă este organizat anual, ajungând să rivalizeze cu festivalurile de la Lucerna (Elveţia) și de la Proms (Marea Britanie).”
Leslie Hawke, cofondatoarea Asociaţiei OvidiuRo: „Am ajuns aici fără a avea nici cea mai mică idee cu ce aş putea contribui exact, dar copiii mi-au atras întreaga atenţie. Copii mici care cerşeau pe străzi, iar pentru mine această chestiune a devenit o adevărată obsesie.”
Ionuț Budișteanu, inventator: „Marele avantaj al informaticii și al electronicii este că au un potențial foarte mare. Cu o investiție de câteva mii de dolari se poate crea o companie cu o valoare de milioane de dolari.”
Ilinca Stihi, regizor la Societatea Română de Radiodifuziune: „Am început să scriu povestea mea, mărturisește Ilinca Stihi. Povestea pe care mi-aș fi dorit s-o spun prin intermediul radioului, în felul meu, dezvoltând un stil nou de scriitură radiofonică”
Horia Colibășanu, alpinist, medic stomatolog: „Doar lupta cu tine însuți rămâne. De fapt, aia te face fericit. Când ai ajuns în vârf, nu te bucuri, că e jumătatea drumului. Faci poză și cobori. Când te trezești dimineața, în primul moment după ce ți-ai revenit, îți dai seama că ai ajuns pe vârf. Acela e cel mai fericit moment al expediției”
Cristi Badea, co-fondator Mavenhut: „«Am dat-o în bară, am avut un eșec, dar am învățat din acel eșec», este cea mai mare minciună. Foarte greu înveți din eșecuri, iar acesta devine pretextul prin care ne mințim cel mai mult”
Adrian Boțan, creative director McCann Worldgroup Central East Europe: „În anii ’90, ne jucam. Eram inconștienți. Făceam lucruri… poate iresponsabile. Acum, când internetul a explodat, cine nu stăpânește uneltele digitalului, nu are ce căuta în publicitate.”
Bogdan Iordache, cofondatorul TechHub Bucharest: „Dacă ştii ce faci şi dacă ştii că ceea ce faci este ceea ce trebuie pentru client sau comunitate, nu trebuie să abandonezi niciodată”
Bogdan Georgescu, fondator Bookster: „Este foarte important ca afacerea ta să fie profitabilă, să facă bani, dar la baza afacerii tale, misiunea ta nu trebuie să fie profitul, ci rezolvarea acelei probleme sociale”
Cezar Munteanu/ Chef Cezar: „nu trebuie să ajungi miliardar pentru a da ceva societății care te-a creat. Viața nu face altceva decât să ne facă să conștientizăm anumite lucruri. Este foarte importantă implicarea fiecăruia în societate.”
Despina Andrei, coordonatoare strângere fonduri UNICEF România: „Am avut privilegiul de a vedea extremele societăţii într-un timp foarte scurt. Practic, am trecut de la a lucra cu şi pentru cei mai bogaţi oameni din România, la copiii vulnerabili şi marginalizaţi din România şi din lume”
Dorin Ştefan, arhitect, membru fondator al Societății Arhitecților Români: A fost prezent la cel mai important eveniment al arhitecturii mondiale – Bienalei de Arhitectură de la Veneţia: „A fost o dezbatere interesantă pentru că pavilioanele naționale sunt pline de programe care mai de care mai interesante, dar toate la un loc formează o punte către arhitectură”
Uca Marinescu, explorator: „Un munte nu se cucereşte. El rămâne acolo, noi reuşim să ne învingem fricile şi nepuţinţa şi putem să ajungem în vârf. Acesta este succesul”