Cautare
, Contributor

Forbes CEE Forum |
|

Forbes CEE Forum 2020, Maria Gabriela Horga (secretar de stat): „Avem acces la fonduri europene mai mult ca niciodată“

Miercuri, 23 septembrie, a avut loc prima zi a Forbes CEE Forum 2020, eveniment care reunește oameni de business de top din România, redactori șefi Forbes din țările CEE, precum și ambasadori și autorități.  
 aboneaza-te
Maria Gabriela Horga

Lect. univ. dr. Maria Gabriela Horga, secretar de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, a fost speaker în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2020. Iată cele mai importante declarații ale sale:

“Îmi exprim aprecierea pentru astfel de evenimente care reușesc să reunească față în față, la dialog, reprezentanți ai mediului politic, ai mediului public, dar și privat pentru că ne aflăm într-o perioadă decesivă pentru viitorul României și al comunității de care aparținem.

Ne confruntăm cu probleme fără precedent. Ne aflăm într-o criză economică globală. Avem și oportunități, dar și mari probleme, inclusiv structurale. Guvernul a avut un permanent dialog cu mediul de afaceri și fiecare măsura a fost discutată, corectată. A contat foarte mult pentru noi acest parteneriat cu mediul de afaceri. Șomajul tehnic a fost rodul acestor consultări și am venit cu măsuri de sprijin din fonduri europene.

Cel mai important este că ne aflăm într-un moment în care avem acces la fonduri europene mai mult ca niciodată.

Este o situație în care România nu s-a aflat până acum, să aibă un pachet de finanțare de 80 de miliarde de le. Dar acești bani vin din proiecte și pe lângă accelerarea investițiilor în infrastructură, e foarte importantă și conectivitatea prin digitalizare, prin inovare și prin introducerea de noi de muncă.

În acest moment lucrăm ca la sfârșitul lunii octombrie să fie prezentat programul de reziliență care va sta la baza implementarii acestor fonduri care vor veni. Dar cel mai important este să avem stabilitate și predictibilitate.

Noi ne-am luat angajamentul că nu vom face modificări legislative de ordin fiscal fără o consultare prealabilă și fără un consens cu toți factorii implicați.

Însă avem nevoie și de stabilitate legislativă. Ieri a fost un vot în Parlament pentru creșterea cu 40% a pensiilor, dar aceste măsuri populiste care abundă zădărnicesc acest efort pentru a asigura o stabilitate. Într-o perioadă în care mediul de afaceri se chinuie să țină locurile de muncă, să funcționeze, noi trebuie să creăm stabilitate. Acestea riscă să arunce țara într-o destabilizare economică și în imposibilitatea de a se finanța. Guvernul se împrumută atât cât nevoie. Costul finanțării a fost mult sub anii trecuți, măsurile populiste ne vor impinge spre împrumuturi foarte scumpe.

Maria Gabriela Horga la Forbes CEE Forum 2020

Trebuie să fim conștienți că pentru a avea o economie sănătoasă, trebuie să venim cu proiecte concrete și de aceea angajamentul nostru este pentru aceste investiții, pentru a încuraja investitorii străini care vor veni cand vor vedea stabilitate.

Încercăm să simplificăm birocrația sistemului public, să ajutăm cât mai mult procesul de digitalizare, să venim cu cât mai multe măsuri pentru a asigura supraviețuirea mediului de afaceri: șomaj tehnic, munca flexibilă, vouchere pentru telemuncă. Toate aceste măsuri sunt rodul unui parteneriat cu mediul de afaceri. Suntem deschiși la dialog, orice propuneri sunt binevenite.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii