Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Forbes CEE Forum |
|

Forbes CEE Forum 2020, Ramona Jurubiță (Consiliului Investitorilor Străini): “Trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a putea gestiona această incertitudine crescută”

Ramona Jurubiță, Președintele Consiliului Investitorilor Străini, a fost speaker în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2020. Iată cele mai importante declarații ale sale:

Sunt foarte multe puncte bune în Planul de Relansare economică și cred că cel mai important din perspectiva membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) este această schimbare de paradigmă, care se bazează pe investiț Planul are foarte multe proiecte și direcții de investiții, iar întrebarea logică este cum anume vom finanța toate aceste investiții? Cred că un lucru la care trebuie să continuăm să lucrăm pe acest plan sunt investițiile private, atât investițiile autohtone, cât și investițiile străine. Cred că atragerea investițiilor străine trebuie să constituie, de asemenea o prioritate pentru România, mai ales că, să nu uităm, suntem într-o competiție regională pe acest segment. FIC lansează la fiecare doi ani un raport al investițiilor străine în România, iar raportul pe ultimii doi ani va fi lansat în câteva săptămâni, însă pot să vă spun că performanța României în ceea ce privește atragerea și îmbunătățirea fluxului investițiilor străine are multe de îmbunătățit în acest sens.

Fluxul investițiilor în primele cinci luni ale acestui an a fost clar negativ, în jur de -330mld. Lei, comparativ cu un +2000mld. Lei anul trecut. Însă un lucru important în ceea ce privește structura investițiilor străine se referă la distribuția acestora pe sectoare de activitate, iar aproximativ 50% este îndreptată către spre servicii, însă doar 5% sunt direcționate către sectorul high-tech, sectorul care generează valoare adăugată în economie. Comparăm acest 5% cu, să spunem, Ungaria care are în jur de 50% atrași în sectorul high-tech, Polonia – 18%, Cehia – 14% din totalul atras în sectorul serviciilor, deci cred că uitându-ne la cifre și la performanță și având în vedere planul pe care România trebuie să îl pregătească și la care lucrează în prezent guvernul (Planul de Redresare și Reziliență), cred că abordarea și adresarea corectă a acestei structuri ar trebui să fie luată în considerare ca prioritate.

Cred că este nevoie de foarte multă colaborare și vedem acest lucru și în plan politic, dar și în business, mai ales dacă ne referim la planul politic și strict la decizia luată în Parlament care practic va scrie agenda atât la nivel economic, cât și la nivel social în următoarea perioadă. Cred că este nevoie de o colaborare și un dialog mult mai eficient al factorilor decizionali politici și aici mă refer la Parlament, Guvern și Președinte în așa fel încât, deciziile care sunt luate și adoptate să aibă în vedere o viziune mai presus de un ciclu electoral de 4 ani de zile.

Dacă ne raportăm la partea de business, sunt foarte multe decizii pe care trebuie să le luăm în perioada următoare fiecare dintre noi, decizii legate de modul de lucru, cum va arăta modul de lucru, cum vom interacționa cu clienții, care vor fi sectoarele în care va trebui să ne regândim dezvoltarea. Trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a putea gestiona această incertitudine crescută, iar aceste instrumente le găsim colaborând.

Promovarea României la statutul de piață emergentă secundară este în mod clar un lucru pozitiv, însă cred nu trebuie să uităm că deciziile pe care le luăm în această perioadă vor desena modul în care economia românească și piața de capital se va dezvolta în perioada următoare. Într-adevăr, este o decizie pozitivă, însă ea trebuie gândită și analizată în context și trebuie susținută cu ceea ce se întâmplă în țară și cu deciziile care se aprobă în țară.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii