FacebookTwitterLinkedIn

Mircea Varga, Expert Financiar, a fost speaker în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2020. Iată care au fost principalele sale declarații:

„În această perioadă, fugi să lupți. Existența unei companii presupune o viață activă, ceea ce prin definiție presupune diverse lupte. Așadar, orice companie trebuie să fie pregătită de luptă. O companie trebuie să fie pregătită mai ales când apar șocurile, nu vreau să numesc această perioadă ca fiind o criză, ci mai degrabă un șoc.

În astfel de momente dificile, cash-ul este cea mai importantă parte, pentru că fără el nu putem să ne realizăm planurile. Orice companie trebuie să fie foarte atentă la această parte. Trebuie să fim pragmatici – trebuie să calculăm cu foarte mare atenție dacă business-ul respectiv merită sau nu să fie salvat. Cel mai rău lucru pentru un business este acela ca top managementul să cadă în patima asteptării. Acest lucru este foarte periculos pentru activitatea unei afaceri: să aștepți ca totul să revină la normalul cu care erai obișnuit. Pentru că trecerea timpului coroborată cu această așteptare, în timp ce afacerea sau o divizie a acesteia suferă, nu face altceva decât să lovească și în celelalte activități ale organizației și, implicit în cash.

Se întâmplă de foarte multe ori, și nu doar în momente de criză să concentrăm prea mult efort, să oferim prea multă atenție diviziilor care nu aduc profit și care de fapt înghit cash. Aceasta a fost și cea mai mare greșeală a economiei românești și anume, pomparea de bani în acele zone, industrii care de fapt nu produceau nimic și care nu aduceau valoare adăugată.

Trebuie să luăm decizii care au sens pe termen scurt, nu pe termen lung. Deci, cash-ul mai mult înseamnă de fapt o gestionarea mai bună cash-ului existent. În legătură cu ajutoarele de stat, care reprezintă o sursă de cash, de finanțare a business-ului, consider că nu este bine să cădem în patima ușurinței cu care se pot obține aceste fonduri. Este dificil să obții ajutoare de stat și nu cred că este accesibil pentru oricine, sunt și acolo unele condiții care trebuiesc îndeplinite. Din păcate, principala sursă pe care fiecare organizație o are la îndemână din perspectiva cash-ului este propriul cash și o gestionare mai bună a acestuia.

În această perioadă, trebuie să încercăm să ne încasăm banii cât mai repede posibil. Nu trebuie să fim generosi, pentru că nu este timpul, economia stă acum pe un butoi de pulbere, pentru că se bazează foarte mult pe creditul furnizor, iar într-o astfel de situație, este de ajuns ca doar câțiva dintre furnizori să se confrunte cu unele probleme financiare și întreg lanțul se prăbușește.

Trebuie să înțelegem că e mult mai sănătos să închidem o divizie, un business dacă el nu funcționează, decât să pompăm bani în ele.

Din păcate, noi ne trezim în astfel de momente de soc că trebuie să luăm unele decizii mai pragmatice, nu trebuie să fie asa, trebuie să luăm aceste hotărâri pe întreg parcursul desfășurării activității noastre, adică permanent”.