FacebookTwitterLinkedIn

Maciej Lang, Ambasadorul Poloniei în România, a fost speaker în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2020. Iată cele mai importante declarații ale sale:

“Pandemia a afectat ireversibil domeniile de activitate, dar afacerile poloneze din România se descurcă foarte bine în vremuri de criză.

Guvernul polonez, încă de la început, a elaborat o serie de soluții care au avut ca scop atenuarea efectelor șocurilor negative ale crizei și protejarea locurilor de muncă prin scutul anticriză, un set de instrumente menite să reducă impactul negativ al coronavirusului asupra economiei și asupra societății.

Însă soluțiile nu revin exclusiv guvernului. Ele trebuie împărțite în mod solidar între antreprenori, angajați, sistemul financiar și sectorul public.

Scutul polonez anticriză este unul dintre cele mai cuprinzătoare pachete de măsuri din Europa și are 5 piloni:

1- Siguranța angajaților. 

2 – Finanțarea companiilor. Au fost introduse instrumente care îi ajută pe antreprenori: împrumuturi nerambursibile pentru cei care mențin locurile de muncă, deducerea pierderilor din 2020, scutirea de la plata contribuțiilor, etc.

3 – Protecția sănătății prin finanțări suplimentare dedicate domeniilor care se află în prima linie.

4 – Consolidarea sistemului financiar.

5 – Programul de investiții publice. În timpul crizei, antreprenorii investesc mai puțin sau nu investesc deloc. Prin urmare, impulsul investițional trebuie să vină de la stat. Polonia a creat fonduri de investiții publice și va aloca 30 de miliarde de zloți în plus pentru investiții.

Turismul este poate cel mai afectat de criza coronavirusului, de aceea, Polonia a introdus vouchere turistice și a inființat fondul de ajutor turistic.

Economia Poloniei dă semne de redresare din iunie, iar angajările au crescut pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei. 

Polonia a înregistrat o dinamică pozitivă a indicatorilor de inovație. În raportul Comisiei Europene se remarcă faptul că Polonia a înregistrat o creștere puternică în 2018 și 2019.

În UE se așteaptă ca PIB-ul să scadă cu 8,3%, iar în acest context pentru Polonia a fost redusă prognoza cu 0,3 puncte procentuale, având cea mai mică scădere din toate țările UE.

Relațiile comerciale dintre România și Polonia

În ciuda pandemiei, relațiile comerciale dintre România și Polonia nu s-au pierdut. În România există 1225 companii cu capital polonez, număr în continuă creștere. 

În 2019, schimburile comerciale bilaterale au atins valoarea record de 7,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că acestea au crescut de 3,2 ori comparativ cu 2007. 

În primele 5 luni 2020 exporturile poloneze către România au scăzut cu 10,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, în timp ce importurile din România au scăzut cu 15%. Cu toate acestea, Polonia rămâne pe locul 5 printre cei mai mari furnizori de bunuri către România și pe locul 6 pe lista beneficiarilor de exporturi românești.

Companiile poloneze își extind operațiunile în ciuda pandemiei.

Pandemia nu trebuie să fie un obstacol în calea afacerilor, poate fi oportunitate de dezvoltare, de noi contacte, de extindere pe piețe noi, astfel încât producția și vânzările să rămână în Europa. Întreprinderile poloneze și românești se vor adapta la aceste noi oportunități.”